Skolorna i Strängnäs kommer kosta mer pengar

"Om det skulle vara lätt att komma till rätta med utmaningarna i Strängnäs eller Sveriges skolor som helhet – då hade det redan varit gjort", skriver Olle Westberg (S).

"Om det skulle vara lätt att komma till rätta med utmaningarna i Strängnäs eller Sveriges skolor som helhet – då hade det redan varit gjort", skriver Olle Westberg (S).

Foto: Andreas Hillergren/TT

Insändare2022-08-22 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik. Tack Johan Dunér (LR) för både dina uppmuntrande ord och konkreta förslag för hur skolorna i Strängnäs ska kunna bli bättre den 17/8.

Om det skulle vara lätt att komma till rätta med utmaningarna i Strängnäs eller Sveriges skolor som helhet – då hade det redan varit gjort. Jag ser framför mig att vi under de kommande åren behöver göra flera saker där ingen var för sig löser problemen utan där många olika insatser bidrar till att förbättra lärandet och tryggheten i skolan för såväl elever som personal. Låt mig ge några exempel på vad jag ser att vi behöver börja göra eller fortsätta göra; Alla barn ska få lyckas i skolan, men barn har olika behov och förutsättningar. Därför behöver skolpengen öka till de skolor som har många elever med de stora behoven. 
En del barn behöver mer tid för att lära. Låt oss under de kommande fyra åren pröva sommarskola för barn på lågstadiet och läxläsning i anslutning till skoldagen för den som vill och/eller behöver det.
En förutsättning för att elever ska lära sig något av skolan är att de är där. De elever som är på lektionerna lyckas ofta bra, men av olika skäl finns det en hel del barn som inte är med på lektionerna. Skolnärvaron måste öka och det kräver att det påbörjade samarbetet mellan skolorna och socialförvaltningen förstärks.

Som skolpolitiker är jag med och ger förutsättningarna och min bedömning är att skolorna i Strängnäs de kommande åren kommer kosta mer pengar. Men hur arbetet ska utföras på skolorna det ska rektorer, lärare och övrig personal avgöra. Jag ser fram emot ett nära samarbete med bland annat de fackliga organisationerna under den kommande mandatperioden där vi tillsammans hittar vägarna framåt.