Skolvägen är otrygg och barnen behandlas olika

Åkerskolan i Åkers styckebruk.

Åkerskolan i Åkers styckebruk.

Foto: Camilla Lillsebbas

Insändare2024-10-16 12:31
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid skolstart 2023 fick inte alla elever, som började förskoleklass, plats på Mariefredsskolan. Vilket innebar att ett antal elever från Läggesta bland annat anvisades till Åkerskolan med löfte om kommande byggnation av skola i Läggesta. Ett år senare, 2024, tar Strängnäs kommun beslutet att inte påbörja skolbygget på grund av för lågt underlag av elever.

Så kan det vara, men de elever från 2023 som var för många, de kommer behöva fortsätta sina skolår på andra skolor än den som är deras skola.

Ibland får man som kommuninvånare acceptera beslut och göra det bästa av det. Men det jag inte förstår och absolut inte kan acceptera är hur dessa elever som redan har särbehandlats nu även ska särbehandlas när det gäller skolskjuts. 

De elever som beviljats skolskjuts till Åkerskolan måste ta sig över en 70-väg, starkt trafikerad, för att komma till busshållplatsen. Bilister är trötta, stressade, ska med tåget, det är höst och dålig sikt med mörker och dimma. Jag vill inte ens föreställa mig vad som kan hända dessa elever och det är barn det handlar om, 6-8-åringar.

Elever som beviljats skolskjuts till Mariefredsskolan utsätts inte för denna trafikrisk då den bussen stannar på rätt sida av vägen.

Elever till Åkerskolan måste själva kliva på bussen, klara sig själva på bussen och själva ha koll på när de ska kliva av. Kom ihåg! Det handlar fortfarande om 6-8-åringar.

Det gör mig ledsen när jag tänker att man redan som 6-8-åring tvingas ta det ansvaret. Känslan av otrygghet, ingen ser mig och ingen vet vad som händer mig på bussen.

Bussen till Marifredsskolan har en värd som tar emot eleverna, finns med under resan och ser till att de kliver av vid skolan. Vilken trygghet för elever och föräldrar, det finns en utsedd som tar hand om deras barn.

Nu har jag beskrivit resan till skolan, tyvärr är det samma olikhet på bussresan hem gällande trafikrisker och otrygghet. 

Om de elever som anvisats till Åkerskolan fått plats på Mariefredsskolan eller fått sin skola i Läggesta hade de haft samma trygga och säkra skolväg som de elever som fick plats på Mariefredsskolan.

Varför denna olikhet? 

Jag behöver en förklaring för att överhuvudtaget försöka acceptera och eventuellt förstå.

Om politiker beslutar att även fortsättningsvis anvisa elever tillhörande Mariefred till annan skola (vilket de sagt i media), måste skolskjutsen fungera och vara lika säker för alla.