Släpp sargen – gör rondellen till en praktfull blomsteräng

Låt tusen blommor blomma, uppmanar Rolf Waltersson. Och varför inte börja på Tuna torg?

Låt tusen blommor blomma, uppmanar Rolf Waltersson. Och varför inte börja på Tuna torg?

Foto: Henrik Holmberg/Rolf Waltersson (montage)

Insändare2024-10-19 06:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har under senare år skrivit insändare i Eskilstuna-Kuriren och framfört synpunkter på kommunen om det här med ängsmarker för den biologiska mångfaldens skull. Men även för ögats fröjd. Kortklippt gräs är biologisk enfald som inte har mera liv än plastgräs. Och råkar några prästkragar och rödklöver sticka upp näsan är man snabbt framme med gräsklipparen och halshugger dem.

Likaså att de få så kallade ängsmarker kommunen har sällan gör skäl för namnet när de till stor del mest består av högt gräs. Det blir ju inte alltid en blomsteräng bara för att man låter gräset växa, även om högt gräs är inte fy skam det heller, för där finns spindlar och andra småkryp. Men kanske inte just de pollinerare vi är ute efter, bin, humlor, fjärilar och annat.

Jag noterar att kommunen i år låtit gräset växa på flera platser. Jättebra. Mera av sånt önskas. Men där man år efter år gödslat gräsmattan med gräsklipp är marken så näringsrik att blommorna inte har en chans. Gräset tar över och kväver det mesta i blomväg.

Men framför allt önskar jag att kommunen på publika platser anlägger några ordentliga blomsterängar för att visa hur det kan se ut när man gjort rätt. Kanske en lagom yta i Stadsparken, eller Rothoffsparken, på sådär 50-100 kvadratmeter som pilot- och studieobjekt.

Eller kanske en trist rondell. Och nu har tillfället dykt upp!

I den stora ovala rondellen vid Tuna torg, strax ovanför Stålforsskolan, har det pågått ledningsarbete. Nu är det klart och marken har återfyllts med ett jordlager på ytan.

Om nödvändigt så fyll på och blanda med ett lager sand. Ängsblommor vill ha mager jord. Sedan är det klappat och klart att anlägga Eskilstunas första och praktfullaste blomsteräng.

Välj frön från blommor som täcker så stor del som möjligt av säsongen. Kanske några buskar också. Det finns folk på parkförvaltningen som kan sånt, bara de får en chans att visa det.

undefined
Tuna torg i Eskilstuna såsom det ser ut i dag.
undefined
Tuna torg i Eskilstuna såsom det ser ut i dag.

Så värst mycket pengar kan det inte kosta. Och hur mycket kostar det att klippa gräset 10-15 gånger per säsong? Ibland klipps gräset helt i onödan mitt i torkan när växtligheten stannat av, bara för att det ska klippas med jämna mellanrum. Det har jag bevittnat med egna ögon vid flera tillfällen.

Och det finns statsbidrag att söka från LONA-projektet genom Länsstyrelsen. LONA står för Lokal Naturvårdssatsning. Jag tror man kan få upp till 50 procent av anläggningskostnaden. Och 90 procent om man anlägger våtmarker.

Eskilstuna kommun har fått pris för ”Sveriges fulaste parkeringsplats”. Varför inte ta revansch genom att bli en föredömlig blomsterängskommun? Kanske skolor och dagis kan göra egna små blomsterängar på några kvadratmeter som de får sköta och pyssla om. Och snickra egna insektshotell. Praktisk undervisning i naturkunskap.

Jag riktar mig även till de som styr och ställer över industri- och handelsområden, fastighetsägare och andra. Våga släppa sargen. Satsa på blomsterängar i stället för robotgräsklippare. Låt tusen blommor blomma!