Sluta testa smink på oskyldiga djur

En irriterad tjej tycker att människorna ska sluta testa smink och hudvårdsprodukter på oskyldiga djur.

En irriterad tjej tycker att människorna ska sluta testa smink och hudvårdsprodukter på oskyldiga djur.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-10-21 08:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tycker att människorna ska sluta testa smink och hudvårdsprodukter på oskyldiga djur. Eftersom djuren kan inte skydda sig själva mot människorna och därför dör tusentals djur varje år på grund av sminktestning.

För det första, just nu testar människor alla typer av smink och hudvårdsprodukter som egentligen ska vara till för människor, varför riskeras hundratusentals djur varje år bara för människornas skull när människorna inte gör något snällt tillbaka till djuren.

För det andra, kan man göra olika slags provdockor som inte far illa av sminkprodukter människorna testar på dem. Utan att dom som labbar runt sminket får ett svar, tex att dockan reagerar olika på olika slags ämnen, dockan kanske blir blå av vänliga saker mot huden och röd mot saker som människorna inte ska sätta i ansiktet för det kan vara farligt.

För det tredje kan labbpersonerna få ett snabbt svar om de kan göra en produkt av de ämnena eller inte för när de testar på djur får de inget snabbt svar utan antingen dör djuret efter ett tag med de produkterna på eller så får de olika sjukdomar eller utslag.

Jag tror tyvärr att vissa människor inte tänker på att djur är levande saker och inte leksaker, och det kanske kommer vara väldigt dyrt att tillverka dessa dockor men det är värt det för ingen kommer till skada varken människor eller djur i de mätningarna. Men även om de gör produkterna väldigt säkra och bra så köper fler och då får de som har betalat för dockorna pengarna tillbaka efter en tid. 

Men dom märkena som fortsätter testa på djur kommer ju förlora en massa kunder och pengar. Därför tycker jag att alla olika slags märken ska slutligen testa på djur. 

 
 
 
 
 
 
Läs mer om