Socialdemokraterna värnar om kyrkans arbete

För socialdemokraterna är frågan om en öppen folkkyrka den viktigaste, skriver S:s kyrkofullmäktigegrupper.

För socialdemokraterna är frågan om en öppen folkkyrka den viktigaste, skriver S:s kyrkofullmäktigegrupper.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2021-07-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till de som ifrågasätter varför Socialdemokraterna ställer upp i kyrkovalet.

Vi socialdemokrater är vanliga medlemmar i Svenska kyrkan som älskar vår kyrka och i arbetet i kyrkoråd och kyrkofullmäktige engagerar vi oss i kyrkans bästa. Vi engagerar oss inte i att bedriva "politiskt maktspel", som vissa kritiker hävdar.

Ibland ställs också frågan om socialdemokrater i gemen är tillräckligt aktiva i kyrkolivet för att vara med och bestämma. Att kunna legitimera sig att vara tillräckligt kristen genom att ha sin dagbok full av dokumenterade kyrkliga besök och aktiviteter kan förstås vara intressant för en del. Dock ställer socialdemokraterna inga sådana krav på våra kyrkligt engagerade. För oss är frågan om en öppen folkkyrka den viktigaste, en kyrka där det inte begärs bevis på ett visst antal kyrkobesök eller görs någon gradering av kristenhet. Det är en kyrka som är en välkomnande plats för alla människor vart de än befinner sig på livets och trons väg. Det är vår uppfattning att kyrkan skall vara en viktig del av vårt samhälle, en plats dit ingen skall känna sig främmande att söka sig för ro och andakt, likaväl som för gemenskap.

 Det är just för att stå upp för denna öppna folkkyrka socialdemokraterna fortfarande behövs som nomineringsgrupp i Svenska kyrkan. Vi socialdemokrater i Mariefred och Strängnäs som ställer upp i höstens kyrkoval värnar om kyrkans arbete med alltifrån konfirmation och barn- och ungdomsverksamhet till diakonalt arbete, en rik körverksamhet och gudstjänster, just för att de är delar av en öppen kyrka.