Socialdemokraternas elbidrag är ett lotteri

Insändare 31 januari 2022 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Människor tvingas ta banklån för att betala elräkningen och Socialdemokraternas lösning på de skenande elpriserna är att rikta ett bidrag som bara når en tredjedel av Sveriges hushåll.

Regeringen går nu i panik ut med ett engångsbidrag till hushåll med höga elräkningar. Men engångsbidraget är ett lotteri. Det är nämligen bara en tredjedel av Sveriges 4,8 miljoner hushåll som kan räkna med att få ett bidrag. Tragiskt kommer bidraget användas av hushållen för att ha råd att betala statens punktskatt på el.

Regeringens engångsbidrag till en tredjedel av Sveriges hushåll är en kortsiktig åtgärd som inte löser problemen i grunden. De är konsekvensen av Sveriges ohållbara energipolitik där pålitlig kärnkraft avvecklas och ersätts med väderberoende elproduktion. När S, C, MP och V röstade nej till att behålla kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 tog man bort elförsörjning motsvarande en årsförbrukning för 2,4 miljoner lägenheter.

Liberalerna föreslår istället sänkt punktskatt på el med 4 miljarder kronor. Reformen skulle innebära en stor skillnad för alla svenskar som nu tyngs av elräkningen.

Det vilar därför ett oerhört ansvar på Socialdemokraterna för elkrisen. Genom att lägga ned kärnkraften har de rödgröna partierna och C försatt vårt land i ett läge med höga elpriser och ökade utsläpp. För att klara vinterdagar när det inte blåser måste Sverige dessutom numera importera smutsig el från kontinenten eller elda olja i Karlshamnsverken.

Istället för bidrag som bara når några vill Liberalerna sänka elskatten som når alla.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa