Socialdemokratisk politik i en borgerlig kommun

Insändare 28 april 2022 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Strängnäs har historiska borgerliga schismer gett Socialdemokraterna (S) stort inflytande i nutid, trots att en majoritet av invånarna röstar borgerligt. 

Vid valet 2014 blev Moderaterna (M) det största partiet. Det gav förutsättningar för en borgerlig allians under ledning av M, men M valde att bilda koalition med S. 

 Inför valet 2018 ”friade” de borgerliga partierna Kristdemokraterna (KD), Liberalerna (L), och Centern (C) till M, för att bilda en borgerlig allians, men de fick ”nobben”. M väljer åter koalition med S, trots att man kunde valt att leda en borgerlig allians. 

 M+S, har nu styrt kommunen i snart två mandatperioder, men viktiga kärnverksamheter som skola och äldreomsorg har fortfarande stora brister. I den nuvarande koalitionen utgör S en begränsande faktor. S driver en ideologi med uttalat motstånd mot valfrihet inom kommunal kärnverksamhet, medan M skriver på sin hemsida: ”Under mandatperioden 2019-2022 samarbetar vi i ett för Strängnäs bästa, pragmatiskt blocköverskridande samarbete med Socialdemokraterna.” 

Borgerlig ideologi får komma på undantag. Senaste exemplet är beslutet att avveckla valfriheten i hemtjänsten, vilket är uttalad socialdemokratisk ideologi. 

Det förefaller som att schismer mellan de borgerliga partierna i dåtid gör att utvecklingen av viktiga kommunala kärnverksamheter blir begränsad i nutid. 

Inför kommande val är det nya företrädare för de borgerliga partierna, KD, L och C. Gammalt groll får inte hindra M att efter valet leda en borgerlig allians framåt.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa