I en tid där perfektion ständigt framhålls är det lätt att bli besviken. Både privatlivet och arbetslivet kan kännas som en ständig jakt på det ouppnåeliga. Vi önskar oss självförverkligande, förståelse från andra och lite mer av allt vi behöver. Men är det realistiskt att sträva efter ett perfekt liv eller ett perfekt arbete?
Vi har alla förhoppningar som inte alltid slår in. Många känner sig pressade att alltid vara på topp och fatta snabba beslut, vilket ofta leder till tvivel på den egna förmågan. Det bästa sättet att hantera förväntningar och utveckla ett sunt förhållande till arbetet är genom reflekterande samtal och utveckling av existentiell kompetens.
Filosofin ger oss tankeverktyg för personlig utveckling och hjälper oss att förstå att vi inte kan kontrollera allt i våra liv. Vi måste acceptera att vi ibland har tur och ibland otur, och det är meningslöst att försöka styra över det vi inte kan påverka. Det gäller oavsett om det handlar om ett jobb vi inte fick eller långsamma kassaköer. Vi kan bara göra det bästa av det vi har.
Det är viktigt att inse skillnaden mellan det vi kan påverka och det vi inte kan förändra. Livet är föränderligt och kraven är höga, så vi behöver träna oss i att acceptera vissa saker och modigt förändra det vi kan. Vi kan styra över våra åsikter, motivation, vilja och handlingar, men inte alltid över vår kropp, vårt rykte eller vårt arbete.
Vi behöver reflekterande samtal om vad som ligger inom det möjliga, särskilt i arbetslivet som upptar så stor del av vår tid. Detta ökar möjligheten till hållbar utveckling för både individer och organisationer. Forskning om visdom visar att vi behöver öppenhet, förmåga att hantera känslor, empati, kritisk reflektion och förmågan att övervinna kontrollillusioner.
Så, sträva inte efter perfektion. Sök utveckling istället. Gör vad du kan för att förbättra arbetslivet, livet och världen. Och när du har gjort det, släpp det du inte kan kontrollera. Låt oss träna på att hantera våra känslor och tankar, sätta saker i perspektiv och göra kloka val. Det är vägen till ett mer hållbart och meningsfullt liv.