Sörmlandstrafiken: "Undvik kollektivtrafiken just nu"

Vi fortsätter därför att uppmana till att undvika kollektivtrafiken för att bereda plats på bussarna åt de som verkligen behöver resa. Skriver : Johan Tollén, kommunikatör, kollektivtrafik.

Vi fortsätter därför att uppmana till att undvika kollektivtrafiken för att bereda plats på bussarna åt de som verkligen behöver resa. Skriver : Johan Tollén, kommunikatör, kollektivtrafik.

Foto: Torsten Braf

Insändare2020-09-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare om trängsel på bussarna i Eskilstuna publicerad 4/9.

Hej!

Ser man till det totala resandet handlar det endast om ett väldigt litet antal turer där trängselsituationer uppstår. Det är också svårt att sätta en exakt gräns för när det anses vara för trångt på en buss utifrån gällande direktiv. Men vi har varit medvetna om att det kommer bli ökat tryck på vissa linjer i högtrafik nu efter skolstarten och har därför sedan i somras gått ut med omfattande informationskampanj till våra resenärer där vi uppmanar att om möjligt välja andra färdmedel än kollektivtrafik. Just i Eskilstunas stadstrafik ser vi också att många reser korta sträckor trots att de har möjlighet att gå eller cykla istället. Vi fortsätter därför att uppmana till att undvika kollektivtrafiken för att bereda plats på bussarna åt de som verkligen behöver resa.

I handlingsplanen vi jobbat efter under lång tid ingår också att sätta ut kundvärdar för att prata med resenärer och att sätta in förstärkningsturer där de behövs som mest runt om i länet. Men eftersom förarna sitter i avspärrat område med stängda framdörrar saknar de möjlighet att hela tiden ha koll på exakt hur många resenärer som befinner sig på bussen. Vi har därför ingen möjlighet att fysiskt hindra folk från att kliva på, så länge inte fordonets maxkapacitet överskrids. Därför är vi till stor del beroende av folks individuella beslut, precis som Sveriges Corona-strategi i stort. Det är också därför vi fortsätter att påminna om vikten att välja andra alternativ än kollektivtrafik just nu.