Vi ska akta oss för att förmänskliga vargen

Vargen reglerar populationer av andra arter och bidrar till biologisk mångfald.

Vargen reglerar populationer av andra arter och bidrar till biologisk mångfald.

Foto: Heiko Junge

Insändare2024-08-05 16:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på insändare "Vargar nej tack – de är dödsmaskiner"

Jag förstår att vargangrepp på tamdjur kan vara en djup oro för de som är del av eller sympatiserar med jordbrukssektorn. Det är en komplex fråga där djurskydd och människors verksamhet kolliderar. Därför är det viktigt att ha medkänsla mot alla ickemänskliga djur – vilda som tama! 

Först vill jag rekommendera dig att läsa ”Vargattacken”, ett reportage av Lars Berge. Incidenten på Kolmården inträffade under mycket specifika, kontrollerade och onaturliga omständigheter. Vargattack på människa är ovanligt och händelsen på djurparken borde inte användas för att generalisera vilda vargars beteende!

Sen borde vi akta oss att förmänskliga vargen. Att betrakta vargar likt ”dödsmaskiner", som inte hör hemma i odlingslandskap, bygger inga broar till samverkan mellan människa och varg. Till skillnad från det mänskliga djuret, som kan njuta av att döda för dödandet skull, strävar vargen mest efter att överleva dagen.

Naturen har skapat ett system där rovdjur spelar en kritisk roll för ekosystemens hälsa. Exempelvis reglerar vargen populationer av andra arter och bidrar till biologisk mångfald. Däremot har människans påverkan i naturen skapat konflikter mellan vilda djur och jordbruk. En gång i tiden var antagligen odlingslandskapet vargens naturliga jaktmarker.

Så istället för att kräva skyddsjakt bör djurbönder använda förebyggande åtgärder som skyddande stängsel och vakthundar. De som stödjer bönderna kan välja att inte äta animaliska produkter för att minska konflikterna med rovdjur. 

När efterfrågan på djurprodukter sjunker kan vi minska behovet av områden för uppfödning av tamboskap, vilket kan som sagt leda till färre konflikter med vilda djurpopulationer. Andra fördelar som förbättrad hälsa och miljömässig hållbarhet tillkommer på köpet!