Staten ska ha huvudansvaret för sjukvården

Insändare 8 november 2019 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på replik "Är nära vård inte KD:s melodi?" Publicerad 31 oktober.

Vi Kristdemokrater anser att staten ska ha huvudansvaret för sjukvården och det står inte i motsats till nära vård. Vården ska inte koncentreras eller detaljstyras ifrån Stockholm. Nej, staten ska fördela resurser så sätt att professionell styrning ute i landet får bättre verktyg och förutsättningar att skapa nära och tillgänglig vård.

Vi sätter därför patienten i centrum - inte systemet. Till skillnad från Socialdemokraterna är det vårt partis grundvärdering att sätta människovärdet framför systemstrukturen.

Regionerna förmår inte på egen hand göra den förändring som krävs. Vi behöver därför ersätta dagens 21 huvudmän och skapa en huvudman. Staten ska ta huvudansvaret och styrningen.

Vi sätter patienten i centrum och kan inte försvara ett system som inte klarar dagens krav på en god och jämlik vård. Vi kristdemokratiska regionpolitiker gick därför till val på att avskaffa vår egen funktion.

Monica Johansson och Jacob Sandgren (S) Skriver att den bästa utvecklingen av vården kan ske när organisation och förtroendevalda står i nära dialog med medborgarna. Vi tror inte att majoriteten kommer att klara en vård utan köer och överbeläggningar med nuvarande organisation och styrning. 

Dagens system får vårdens medarbetare och patienter att betala priset. Varje dag har vi överbeläggningar och patienter som väntar olagligt länge på vård i Sörmland. Vi undrar; när ska Socialdemokraterna sluta krama denna dyra byråkratiska och föråldrade koloss?

 


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: S ideologi klarar inte politiska prioriteringar

S ideologi klarar inte politiska prioriteringar

Gigantiskt pussel kring sjukhuset ska läggas – nya parkeringar, cykelvägar och busshållplatser ska byggas

Gigantiskt pussel kring sjukhuset ska läggas – nya parkeringar, cykelvägar och busshållplatser ska byggas

Signar Mäkitalo håller med om Coronakommissionens kritik mot regeringen och FHM: "Sen och dålig kommunikation"

Signar Mäkitalo håller med om Coronakommissionens kritik mot regeringen och FHM: "Sen och dålig kommunikation"