Statsministern sviker sitt vårdlöfte

Statsminister Ulf Kristersson (M), här fotograferad i samband med ett besök på Karolinska i höstas.

Statsminister Ulf Kristersson (M), här fotograferad i samband med ett besök på Karolinska i höstas.

Foto: Henrik Montgomery (TT)

Insändare2024-02-29 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Statsministern backar nu från sitt vårdlöfte, i ett läge när Sverige befinner sig i en nationell sjukvårdskris. Det går inte att lita på vad Ulf Kristersson säger och svenska folket kommer nu få ta konsekvenserna.

Sverige har en nationell sjukvårdskris. Läget i vården är det värsta sedan 1990-talet och det beror på att SD-regeringen inte gett de pengar som krävs. Regionerna tvingas genomföra stora nedskärningar och i dag kan vi inte vara säkra på att vi får en god vård när vi som mest behöver den. 

SD-regeringen har tvingat fram sjukvårdskrisen eftersom de hittills inte har prioriterat vården i sina budgetar. Exempelvis prioriterade de fyra Tidöpartierna i stället att förra året sänka skatten med 13 miljarder för de som redan tjänar allra mest.

I partiledardebatten i TV4 i början på februari lovade statsminister Ulf Kristersson att lägga en budget som, citat: ”kommer se till att det inte sägs upp människor i den svenska sjukvården”. Patienter, fackförbund, regioner och vårdanställda över hela landet har krävt att Kristersson lever upp till sitt löfte och de har undrat när pengarna kommer. Vi socialdemokrater har krävt svar från regeringen om det givna löftet. 

Men statsministern backar nu från sitt vårdlöfte. Det går inte att lita på vad Ulf Kristersson säger och vi alla, med patienter och vårdanställda i spetsen, kommer få ta konsekvenserna. Svenska folket kommer få vänta längre på vård och möta mer stressade läkare och sjuksköterskor som inte har tid. Det kommer bli svårare att få hjälp när man blir sjuk. Personal kommer sägas upp och vården bli sämre.

En statsminister får inte vara så opålitlig i en så här allvarlig fråga. Socialdemokraterna kräver att regeringen gör en total genomlysning av den nationella sjukvårdskrisens konsekvenser. Det behövs en samlad bild av hur de nedskärningar regeringen tvingar fram drabbar svenska folket. 

Vi kräver även att SD-regeringen kommer med konkreta besked om vilket stöd sjukvården kommer ska få. En statsminister ska stå för den politik som den för, ta ansvar för sitt agerande och stå för de konkreta besked den ger till svenska folket. Det är självklarheter för oss socialdemokrater.