Svar på "Hur ser trygghetsarbetet ut i Strängnäs kommun?" i EK 9/1.
Hej SaraStina!
Vad roligt att du vill delta och vara med i det viktiga brottsförebyggande arbetet som vi bedriver i kommunen.
I min roll som trygghetssamordnare känner jag mig ofta stolt över att vi är många som jobbar förebyggande för att öka tryggheten. Varje vecka samverkar vi och skapar lägesbilder för vad vi ska jobba med framöver.
Kommunen jobbar nära kommunpolis och områdespolis för att fånga upp och motverka kriminalitet.
På socialkontoret har man sedan ett år tillbaka en förebyggande enhet som arbetar med bland annat SSPF, som är en samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsgårdarna för att fånga upp ungdomar på väg in i kriminalitet. Beroendecentrum ung arbetar med ungdomar på väg in i missbruk.
Vi har även fältarbetare från både socialkontoret och fritidsgårdarna som är ute bland ungdomar på kvällstid. Fritidsgårdarna har öppet på kvällarna och anordnar välbesökta aktiviteter för ungdomar.
Andra brottsförebyggande aktiviteter är:
- Lokala brottsförebyggande råd (BRÅ) i våra kommundelar fyra gånger per år. Där deltar kommunen, polisen, föreningslivet och lokala näringslivet.
- Årliga informationsträffar för föräldrar om till exempel droger, A- traktorer eller psykiskt mående.
- Utbildningen Krogar mot knark, riktad till krogpersonal.
- Föreläsningar för att förebygga bedrägerier och brand för äldre.
- Trygghetsvandringar för att öka tryggheten på våra gator och torg.
- Känn dig trygg – förebygg, en temadag där alla sjundeklassare deltar och får information från räddningstjänst, polis, socialtjänst med flera.
Vi ställer oss väldigt positiva till att samverka med kommunens invånare. Ett sätt kan till exempel vara att delta i Lokala BRÅ eller nattvandring som kommer att starta inom kort.
Kontakta gärna mig så pratar vi vidare.