Stoppa tuggummituggandet i skolan

Stoppa tuggummituggandet i skolan, tycker Upprörd elev.

Stoppa tuggummituggandet i skolan, tycker Upprörd elev.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Insändare2023-09-25 08:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tycker inte att ungdomar och lärare borde tugga tuggummi i skolan. Vart en man går eller sitter finns det tuggummi till exempel under stolar och bänkar. Hur kan eleverna klaga på att de vill ha klassresor och att saker på skolgården ska fixas när de själva tvingar skolan att slösa skolans pengar på rengöring efter deras skräp. Skolorna blir därför inte bara ofräscha men också tråkiga.

En av de största problemen med tuggummi är att det är beroendeframkallande och får eleverna att slösa mer och mer på onödigt tuggummi. Inte nog med det kan det vara ett hälsoproblem när man tuggar tuggummi ett tag kan det bli överstimulering i käkarna som kan leda till att man får spända käkar och spänningshuvudvärk. Detta kan påverka elevernas deras akademiska presentation i skolan. En ny studie visar att tuggummi kan få dig att äta mer ohälsosam kost och minska intaget av hälsosam mat. Och det är så dåligt för elevernas växande kroppar som ännu inte är färdigutvecklade.

Men om människor inte skulle ha missbrukat tuggummin så skulle man också se att tuggummin kan vara bra vid rätt mängd och om man kastar det i soptunnan efteråt. Det kan vara bra mot stress och att hålla en del bakterier borta från tänderna. Tuggummi kan hjälpa mot bakterier genom att öka salivproduktionen som leder till att tänderna får en skyddsbarriär.

Nu ska vi ta tag i den plats som kommer att avgöra elevernas framtid. Mindre tugga, mera plugga.

Upprörd elev