Stoppa välfärdsbrottsligheten!

Det måste bli ordning och reda i flyktingmottagandet, så att alla som kommer till Sverige tas emot av Migrationsverket, och fördelas rättvist över landet. 
Skriver Rainer Trapp.

Det måste bli ordning och reda i flyktingmottagandet, så att alla som kommer till Sverige tas emot av Migrationsverket, och fördelas rättvist över landet. Skriver Rainer Trapp.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-09-26 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag handlar mycket av den politiska debatten om grov organiserad brottslighet, och partierna verkar tävla i att kräva allt hårdare tag med fler poliser och längre straff. Ibland kan debatten även handla om särskilda utsatta områden. Men få pratar om välfärdsbrottsligheten, som är en viktig del i den grova organiserade brottsligheten.

Jag lyssnade lördagen den (19 september) till Södertäljes kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) i SR:s lördagsintervju. Det var mycket glädjande att höra hur tydligt hon värnade välfärdssamhället, och samtidigt glasklar med vad som måste förändras. EBO-lagen som tillåter flyktingar att bosätta sig var de vill måste avskaffas. 

Det måste bli ordning och reda i flyktingmottagandet, så att alla som kommer till Sverige tas emot av Migrationsverket, och fördelas rättvist över landet. Reglerna för arbetskraftsinvandring måste ses över. Idag kan kriminella personer hjälpa lågutbildade personer att komma till Sverige med fusk-arbetstillstånd. Väl i Sverige hamnar personen i en väldigt utsatt situation. 

Den fria etableringen av vårdföretag måste ses över. Fusket med assistansersättning måste stoppas. 
Vilka partier i riksdagen vill behålla EBO-lagen? Vilka partier vill ha kvar nuvarande arbetskraftsinvandring utan undantag? Vilka partier vill ha kvar fri etablering av vårdföretag? Är det kanske samma partier som hårdast kräver fler poliser och hårdare tag? Det kanske passar dessa partier att undvika debatt kring reformer man drivit igenom; reformer som visat sig möjliga att utnyttja för kriminella personer, som gjort Sverige till en tummelplats för välfärdsbrottslighet.