Stoppa värdeöverföringarna från Kfast!

Stoppa värdeöverföringarna från Kfast! Ge oss en rättvisare boendepolitik med likvärdigt stöd till alla boendeformer! Vi hyresgäster mäktar inte mer nu, skriver Mia Sjögren, styrelseledamot i Hyresgästföreningen Eskilstuna.

Stoppa värdeöverföringarna från Kfast! Ge oss en rättvisare boendepolitik med likvärdigt stöd till alla boendeformer! Vi hyresgäster mäktar inte mer nu, skriver Mia Sjögren, styrelseledamot i Hyresgästföreningen Eskilstuna.

Foto: Niklas Holm

Insändare2022-11-22 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunfastigheters styrelse har tidigare gått ut i media och sagt att de vill höja hyrorna rejält för oss redan prövade hyresgäster. Nu planerar dessutom den politiska majoriteten i kommunen att ta ut 200 miljoner i värdeöverföringar från Kfast, något de absolut inte måste göra. Dessa pengar är menade att gå till underhåll och nybyggnation, men nu går de alltså rakt in i kommunens budget.

I Malmö stad har man beslutat att stoppa värdeöverföringarna från deras kommunala bostadsföretag just på grund av att de ser hur svårt hyresgästerna har att klara sina ökade kostnader i denna svåra tid. Kostnaderna har stigit markant för mat, el och bensin och i Eskilstuna tycker Kfast att vi hyresgäster även ska betala för de kostnadsökningar de har via våra hyresavier.

Det är redan stor orättvisa gällande boendepolitiken i Sverige. Staten öser miljarder över ägda boenden i form av ränteavdrag och ROT-avdrag, närmare bestämt 28 miljarder per år. Hyresrätterna får motsvarande endast 5 miljarder i form av bostadsbidrag per år. Det innebär att varje hyresrätt får betala 2500 kr mer i månaden. Inte heller får hyresfastigheter något ROT-avdrag, vilket innebär att vi hyresgäster får betala även de omfattande renoveringar som behövs i bostadsbeståndet i form av kraftigt ökade hyror, hos Kfast ända upp till 60 procent ökning. 

Det är verkligen bo-orättvisa. Nu får det väl ändå vara slut på att mjölka hyresgästerna i form av dessa värdeöverföringar, för inte skulle väl kommunen gå ut med en extraskatt på tusentals kronor till kommunens bostadsrätts- och villaägare? Men det är precis vad som händer i Eskilstuna för hyresgästerna hos Kfast. Stoppa värdeöverföringarna från Kfast! Ge oss en rättvisare boendepolitik med likvärdigt stöd till alla boendeformer! Vi hyresgäster mäktar inte mer nu.