Stoppade vägbidraget är ett svek mot landsbygden

"De enskilda vägarna utgör en viktig del av vårt vägnät", skriver Anders Nordin (C).

"De enskilda vägarna utgör en viktig del av vårt vägnät", skriver Anders Nordin (C).

Foto: Fredrik Sandberg (TT)

Insändare2024-05-05 06:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vägbidraget till vägföreningar/samfälligheter ska sluta betalas ut, enligt ett beslut i samhällsbyggnadsnämnden i Eskilstuna nyligen. Centerpartiet yrkade på att avslå förslaget. Förväntar sig majoriteten att lagning av potthål och sandning av vägarna på landsbygden ska göras, då måste vi ha kvar vägbidraget. 

För Centerpartiet är vägbidraget en liten kostnad i jämförelse med vilken utväxling kommunen får och vi vill att bidraget inte ska tas bort alls, som den politiska majoriteten Socialdemokraterna och Moderaterna kommer göra.

Enskilda vägar som finns på landsbygden och utanför detaljplanerat område sköts i dag av föreningar eller privatpersoner och därför kan de i dag ansöka om ett kommunalt bidrag. Centerpartiet i Eskilstuna ser att detta tillsammans med andra besparingar på landsbygden, som drift och underhåll av badplatser, skapar sämre förutsättningar för landsbygden som vi har i Eskilstuna. 

Det är ett svek mot landsbygden att dra bort bidrag till den här typen av föreningar och det blir sämre förutsättningar att bo och verka i hela kommunen. Kommunalt vägbidrag är en landsbygdsfråga som är viktig för oss. Att bo efter en enskild väg betyder utöver egen kostnad för väghållningen oftast att vägstandarden är betydligt lägre än den är på de skattefinansierade vägarna inne i tätort eller centrala delarna av stan.

I Sverige har vi 9 850 mil statliga vägar, 4 230 kommunala och 7 400 mil enskilda vägar. De enskilda vägarna utgör en viktig del av vårt vägnät och vi ser att det är olyckligt att ett stöd dras in för en sådan viktig del av vår infrastruktur.

Konsekvensen blir att den enskilda människan på landsbygden får betala när kommunen inte gör det och de vägar som i dag är öppna kan komma att stängas med bom. Socialdemokraterna och Moderaterna fortsätter nu på den inslagna vägen om att montera ner landsbygden, först kom badplatserna och nu kommer vägarna. 

Kommunen får en sådan bra utväxling för den kostnaden, dessa människor som driver, gör underhåll och lagar dessa vägar gör det väldigt bra! En landsbygd som dessutom drivs till största del av föreningar behöver ha kommunens stöd.

undefined
Anders Nordin (C).