Strängnäs kommun sprätter iväg 360 000 på mailspektakel

Insändare 1 november 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående nyhetsartikeln "Kommunen sms:ar 10 000 invånare om fossilfria elavtal" publicerad 29/10.

Läser med fasa i lördagstidningen att Strängnäs kommun avser att sprätta iväg 360.000 kronor på något mailspektakel där invånarna ska uppmanas att teckna fossilfria elavtal för att som man säger ”bekämpa klimatförändringar”.

Okunskapen bland de inblandade i detta förefaller monumental. Känner man inte till att av 98% Sveriges elproduktion sedan länge är helt fossilfri? Endast 2% är fossilbaserad och i huvudsak påtvingad oljeförbränning vid Sveriges kraftreserv där huvudsakligen Karlshamsverket tvingas köras till och från som resultat av den idiotiska förtida avvecklingen av kärnkraften. Denna fossila elproduktion blandas effektivt i elnätet och kan omöjligt skiljas upp av elbolagen även om de påstår sig kunna erbjuda fossilfri el. De 2 procenten fossilbaserad el finns där ändå.

Vad vill man då uppnå med dessa 360.000 kronor? Troligen att fler tecknar fossilfria avtal. Hur många som gör det redan idag har man dock inte lyckats ta reda på. Tittar man bland elbolagens elavtal är de uteslutande fossilfria. I vart fall kan man inte hitta något avtal som uttryckligen anger att fossil el ingår. Oavsett vilka elavtal vi medborgare väljer förändrar det inte det faktum att 98% av all elproduktion redan är fossilfri och endast 2% fossil.

Näe, de här 360.000 kronorna hade kunnat användas till betydligt viktigare saker än att sprättas iväg i klimatets namn. Det är för övrigt högst tveksamt om det här ingår i kommunens uppgifter. Det är lätt göra av med andras (våra) pengar. Jag hoppas kommunens revisorer granskar detta.
 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa