Avskaffa subventionerna till EU:s animalieproduktion

Klimatalliansen vill avskaffa subventionerna till animalieproduktion inom EU.

Klimatalliansen vill avskaffa subventionerna till animalieproduktion inom EU.

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2024-05-24 04:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska EU-politiker har försummat sitt ansvar genom att ignorera den förödande jordbrukspolitiken inom EU, som förbrukar en stor del av unionens budget. Det är djupt upprörande att 82 procent av jordbruksbudgeten går till animalieproduktion – en sektor som orsakar omfattande miljöskador och står för hela 84 procent av utsläppen från EU:s livsmedelsproduktion. Klimatalliansen vägrar att acceptera denna ohållbara situation.

Vi föreslår att halvera EU:s jordbruksbudget genom att avskaffa subventionerna till animalieproduktion och införa en klimatskatt på kött- och mjölkprodukter på EU-nivå. Principen är enkel: "förorenaren betalar". Det ska inte vara gratis att förstöra vår planet. Genom att omdirigera medlen till hållbara och växtbaserade jordbruksmetoder kan vi inleda en verklig förändring som gynnar både vår planet och kommande generationer.

Vi står på randen till en miljökatastrof av episka proportioner, och EU:s femårsplan för jordbruket påminner kusligt om Sovjetunionens ödesdigra femårsplaner. Likt de sovjetiska planerna, som drev igenom ogenomtänkta och skadliga beslut utan hänsyn till långsiktiga konsekvenser, verkar EU nu vara fast besluten att upprepa samma misstag.

Det är dags att vakna upp och agera innan vår planet, Europa och Eskilstuna får betala det ultimata priset. Klimatalliansens förslag på jordbrukspolitik inom EU är ett första avgörande steg i denna nödvändiga förändring.