Studier på distans förbättrar elevernas psykiska hälsa

Kan vi förbättra den psykiska hälsan hos våra elever genom rörelsefrihet och flexibilitet? Skriver signaturen "Malin".

Kan vi förbättra den psykiska hälsan hos våra elever genom rörelsefrihet och flexibilitet? Skriver signaturen "Malin".

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2022-09-15 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kan vi förbättra den psykiska hälsan hos våra elever genom rörelsefrihet och flexibilitet? Med ny teknik, nya behov och nytt synsätt är detta möjligt genom att vi har ett mer uppkopplat kunskapssamhälle.

Våra politiker vill ta tillbaka kontrollen över skolan och öka befogenheterna för ordningens skull och samtidigt stärka elevhälsan, förebygga psykiska ohälsa och förbättra tillgängligheten till samtalsstöd. Allt börjar i klassrummet och lösningen är bland annat att införa ordningsomdöme, utökad undervisningstid och mätbara faktakunskaper. Men är det verkligen det här våra barn behöver för att förbättra sin psykisk hälsa och känna sig motiverad till att studera? 

Ett snabbt växande behov av att digitalisera företagsverksamheter för att matcha de nya behoven av att få arbeta med mer frihet på distans medför också att vi kommer att ha ett växande behov av att digitalisera skolverksamheten för att kunna matcha utvecklingen och de nya livsstilarna som familjer allt mer kommer att prioritera för att må bra och bevara en god psykisk hälsa. Kan vi förbättra den psykiska hälsan hos våra elever och lärare genom frihet och flexibilitet?

Idag är detta möjligt genom att vi har ett mer uppkopplat kunskapssamhälle vilket gör det möjligt att erbjuda flexibla skolmiljöer. Vi behöver inte vara fysiska på en och samma plats för att få kunskap i skolan, och det är kanske dags att börja släppa taget om det gamla systemet för att släppa in det nya. Men är distansundervisning kvalitativ? Fördelen med distansutbildningar är att läromaterialet behöver optimeras för att fungera utan fysisk närvaro. Det betyder att mer fokus ligger på pedagogik och nya digitala hjälpmedel – vilket rent krasst sätter distansutbildning i förarsätet för det nya lärandet och svaret på frågan blir då ja, det är kvalitativt.

Workation är ett sätt att till exempel ta med sig jobbet till en semesterdestination att få ett välbehövligt miljöombyte, en motsvarighet för studerande barn skulle vara att åka på edukation, helt enkelt. Att studera och arbeta på distans passar de som vill bestämma mer över tid och plats och hitta en hållbar kombination tillsammans med till exempel ett flexibelt jobb, äventyr och familj. Är inte det här något som alla oavsett ålder eller kön i grund och botten vill? Få bestämma mer över sin tid och plats.