Svar på Eskilstuna-Kurirens granskning

Det finns självklart ingen strategi för att mörklägga situationen i äldreomsorgen. Skriver Tommy Malm, kommundirektör och Johan Lindström, förvaltningschef, vård- och omsorgsförvaltningen.

Det finns självklart ingen strategi för att mörklägga situationen i äldreomsorgen. Skriver Tommy Malm, kommundirektör och Johan Lindström, förvaltningschef, vård- och omsorgsförvaltningen.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2020-05-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemin har inneburit att vi inom Eskilstuna kommun på kort tid har ställt om hela vår verksamhet. Om det finns smitta eller misstanke om smitta inom äldreomsorgen får medarbetare information om det för att kunna arbeta enligt säkerställda rutiner. Det innebär bland annat att personalen ska använda skyddsutrustning och att den smittade ska hållas avskild från andra. Det finns två särskilda team inom hemtjänsten, ett som arbetar med äldre med förkylningssymptom och ett som arbetar med bekräftat smittade. Medarbetare som är sjuka ska inte ska vara på arbetet och numera genomförs provtagning för att bedöma om det är möjligt att återgå till arbetet efter sjukdom.

När det gäller information till anhöriga så är det de äldre som i första hand ska informera sina anhöriga om sitt hälsotillstånd. Om hälsan inte medger det så informerar boendet alternativt hemtjänsten de anhöriga. 

Det finns självklart ingen strategi för att mörklägga situationen i äldreomsorgen. Media har ställt frågor om smittoläget inom äldreomsorgen och också löpande fått svar, första gången den 3 april, och därefter vid ett flertal tillfällen. Svar har i allmänhet lämnats samma dag som frågan har inkommit. 

Kommunen lämnar dock inte ut information om var personer som har bekräftad eller misstänkt covid-19 bor, inte heller om smittoläget inom enskilda boenden eller hemtjänstdistrikt. Ett äldreboende består av lägenheter där de äldre har sina permanenta hem. Vår bedömning är att utlämnande av uppgifter om vilka boenden som har smitta skulle kunna leda till men för de boende och deras anhöriga. 

När media har begärt ut uppgifter som vi inte kan lämna ut, antingen på grund av avsaknad av sammanställning eller för att det råder sekretess, har de fått besked om det samma dag eller nästa arbetsdag. De har även fått överklagningsbara beslut som kommer att prövas av kammarrätten. Från den 20 april finns en dokumenterad och kvalitetssäkrad sammanställning om det aktuella smittoläget inom äldreomsorgen. Från den 30 april läggs uppgifterna ut på eskilstuna.se. 

Avslutningsvis, Coronapandemin har drabbat oss hårt. Det har med all säkerhet begåtts misstag men vi kan garantera att medarbetare och chefer har gjort allt som står i deras makt för att hålla verksamheten igång, klara bemanningen, säkra tillgång på skyddsutrustning samt verka för att minska påverkan på närings- och föreningsliv. Vi har haft en enda strategi: att klara verksamheten och att vara transparent så långt det är möjligt, utan att äventyra enskilda brukares integritet. 

Tommy Malm, kommundirektör

Johan Lindström, förvaltningschef, vård- och omsorgsförvaltningen

Replik:

Eskilstuna kommun har från start lagt locket på i Coronakrisen. Istället för att välja den transparenta vägen och beskrivit svårigheterna, bristen på skyddsutrusning och skapat en förståelse så har man sagt - ingenting. Ni har inte svarat på de frågor vi velat ha svar på. Först hänvisade ni till sekretess, sedan till att en sammanställning inte fanns i det formella avslagsbeslutet, trots att det uppenbarligen inte var sant. Nu är det återigen sekretess. Hur ska ni ha det egentligen?

Sekretess gäller den enskilde och de uppgifterna har vi inte bett om. Vi vill ha en bild av smittspridningen i de kommunala verksamheterna för att se om kommunen och undertecknarna av detta brev lyckats skydda den enskilde. Det vill säga Hillevi som bor på äldreboende, eller Sara, som sliter för att försöka ta hand om våra äldsta nära och kära - utan skyddsutrustning.

Vi vet att andningsmasker, plastförkläden och handsprit saknats från start. Vi vet att rutiner inte följts. Vi vet att kommunen tillåtit in och utflyttning - trots smitta.

Vi vet också att personal i vissa fall inte informerats om smitta - vilket även Socialstyrelsen poängterar är väsentligt för att begränsa den här katastrofen. Men när ni påstår att det är brukaren själv som ska informera sina anhöriga går det för långt. Bryter min mamma benet, då vet jag att ni ringer upp och berättar det. Varför i all världen är det skillnad med Covid- 19? Ni säger att det säkert har begåtts misstag. Jag säger att ni fastnat i vinkelvolten.

Eva Burman

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Eskilstuna-Kuriren

Södermanlands Nyheter

Katrineholms-Kuriren