Sveket mot sköra äldre i Eskilstuna

Insändarskribenten menar att det är uppenbart att lokal affärsverksamhet går före omsorgen om äldre sköra i Eskilstuna kommun.

Insändarskribenten menar att det är uppenbart att lokal affärsverksamhet går före omsorgen om äldre sköra i Eskilstuna kommun.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-05-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Överdödligheten i Sverige bland covid 19-drabbade i kommunal äldreomsorg har blivit känd tack vare Folkhälsomyndigheten som inkluderar alla i sin statistik. Hur kan denna överdödlighet ske? Många äldre och deras anhöriga lever dagligen med oron om bristande smitt-prevention.

Ordföranden för Socialdemokraterna och 2:e vice ordföranden för Moderaterna i regionstyrelsen uttalar sig i Eskilstuna Kuriren den 14 april att man nu måste samverka och samarbeta för den extra-ordinära situation som följer av covid 19. Mer konkreta än så blir de inte. Det som förskräcker är att Sveriges kommuner och regioner lyckats förhandla med myndigheter såsom IVO, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket om att lokala utövare själva får bestämma om de vill bekosta skyddsutrustning till anställda. Det finns på sina håll verksamhetsansvariga som inte vill låta testa sin personal för att inte stå utan arbetskraft om många bär på smittan. Anhöriga börjar nu flytta sina anhöriga hem till sig för skydda dem mot okontrollerad smittorisk. 

Det är uppenbart att lokal affärsverksamhet går före omsorgen om äldre sköra i Eskilstuna kommun. S, M och C har beslutat om en bonuscheck på 200:- till varje kommunanställd och nyheten om 22 miljoner för att finansiera förnyelsen av området vid Ekängen släpps nu mitt under rådande corona-kris. När kommer det politiska uttalanden om pengar till smitt-prevention inom äldreomsorgen?

Det är ett cyniskt spel om vårdbehövande i kommunens äldreomsorg. Vilket underkännande av synen på äldre som en kostnad utan människovärde!