Svensk media måste sluta springa Rysslands ärenden

Rysslands president Vladimir Putin.

Rysslands president Vladimir Putin.

Foto: Vyacheslav Prokofyev (TT)

Insändare2024-06-25 09:22
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att Ryssland inte är att lita på är uppenbart för alla som har följt utvecklingen i Ukraina de senaste åren. Rapporterna om krigsbrott haglar och det är väl känt att Putinregimen inte drar sig för att attackera sjukvårdsinrättningar, räddningspersonal, skolor, bostadshus och religiösa byggnader.

Ryssland har sedan den fullskaliga invasionens början terroriserat ukrainarna dagligen, med bomber och robotar mot helt illegitima mål, och man har brutit mot många regler, avtal och konventioner. Det går inte att lita på Ryssland, och det finns därför ingen som helst anledning att beakta vad Ryssland säger, tycker och tänker om saker och ting. Inte heller finns det någon anledning att förhandla.

Det gör mig mörkrädd när media i Sverige återger Rysslands "bild" av händelser och förhållanden, med hänvisningar till ryska statskontrollerade medier och olika företrädares utspel. Svensk media måste sluta springa Rysslands ärenden.

Det finns en uppenbart ond sida i det här kriget, och det är Putins Ryssland. Vad den sidan tycker och vill är fullständigt ointressant, och all publicitet kring detta är spridande av propaganda. Vill Ryssland inte ha krig är det bara att sluta kriga, dra hem trupperna och ge Ukraina sina ockuperade områden tillbaka.