Sverige behöver fler företagande kvinnor

Insändare 8 mars 2022 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drygt 26 procent av landets företagare är kvinnor. Det är en siffra som placerar oss i bottenligan bland EU-länderna, där andelen kvinnor som driver företag är i snitt 33 procent. Det är uppenbart att kvinnor är i minoritet bland företagare i flera länder, men Sverige är nästan sämst i klassen.  

Ett jämställt företagande är i grunden en frihetsfråga. Kvinnor och män ska ha lika förutsättningar att försörja sig och att driva sina idéer. De sektorer där kvinnors företagande dominerar är vård och omsorg samt utbildning. Förutom att värna de kvinnor som på ett förtjänstfullt sätt runt om i landet levererar välfärdstjänster vill vi att fler kvinnor ska kunna driva företag i alla sektorer.

Centerkvinnorna vill att statliga riskkapital och företagsstöd fördelas mer jämställt. Vi vill inrätta nätverk för kvinnor som vill starta eller som redan driver företag för gemensamt utbyte. Vi vill också att socialförsäkringar för företagare stärks med en mer generös bedömning av sjukpenninggrundade inkomst och en mer flexibel föräldraförsäkring.

Med jämställda stöd, ökad medvetenhet och en bättre trygghet kan Sverige klättra ur bottenligan till toppen, och ett jämställt företagande. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Åsikter: Internationella kvinnodagen

Insändare: Det måste löna sig för kvinnor att utbilda sig

Det måste löna sig för kvinnor att utbilda sig

Debatt: Jämställdheten måste gå längre än så här

Jämställdheten måste gå längre än så här

Insändare: Vi fortsätter kampen för ett jämställt samhälle

Vi fortsätter kampen för ett jämställt samhälle
Läs mer!

Färre sjukhuspatienter i Sörmland lider av trycksår: "Förebyggande arbetet fungerar"

Färre sjukhuspatienter i Sörmland lider av trycksår: "Förebyggande arbetet fungerar"