Sverige behöver inte ny kärnkraft

Partiledarna borde ha lyssnat på P1 innan senaste debatten, skriver Roger Stark.

Partiledarna borde ha lyssnat på P1 innan senaste debatten, skriver Roger Stark.

Foto: Adam Ihse (TT)

Insändare2024-10-18 20:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kärnkraft är bra, men nya kärnkraftverk är inte nödvändiga. Och statliga subventioner rent av felaktigt. Källa: två experter från Chalmers, samt företrädare för både Svenska Kraftnät och Kungliga Tekniska Högskolan.

Det var i SVT-programmet Agenda söndagen 13 oktober som de åtta riksdagspartierna brakade samman i flera olika ämnen. Skiljegränserna mellan vänster och höger var tydlig. Inte minst när det gäller diskussion om framtida energi.

Om Agendas programledare och de debatterande partiledarna hade lyssnat på God morgon världen (Sveriges radio, P1) samma dag hade en hel del av frågorna redan blivit besvarade. Lyssna gärna själv, avsnittet börjar 17 minuter in i programmets första timma. Det är Ekots journalist Mona Hambraeus som hade intervjuat fyra sakkunniga, varav alltså två från universitet Chalmers, plus företrädare för både Svenska Kraftnät och KTH.

Ingen av dessa fyra experter säger att nya kärnkraftverk är nödvändiga.

De fyra experterna är alltså eniga om att Sverige redan har ett robust planerbart system baserat på vattenkraft och befintlig kärnkraft.

Någon av de fyra, representanten från Kungliga Tekniska högskolan, anser att ny kärnkraft kan vara bra. Men i så fall inte stora konventionella reaktorer och inte till priset av statliga subventioner.

Helt eniga är experterna om att bygga ut havsbaserad vindkraft både är billigare och snabbare, samt ger den kompletterande energi Sverige behöver i en framtid. 

Påståendet att det ibland inte blåser alls i Sverige avfärdas. Det kanske inte alltid blåser tillräckligt, men Sverige har lång kust och att det skulle vara vindstilla runt hela kusten har SMHI tidigare avfärdat. 

Möjligheterna att lagra energi blir allt bättre och billigare. Det är lagringsmöjligheterna i vätgas och batterier som är poängen, menar de fyra. Vattenkraften och nuvarande kärnkraft ger den grundstabilitet som krävs, vilket kan kompletteras med vind, sol och lagrad energi, enligt alla fyra experterna.

Vad gäller energilagring i batterier ligger Eskilstuna långt fram. För kort tid sedan invigde miljöministern ett nytt stort lager, vilket uppmärksammade i lokalmedia. Därmed finns minst tre stora ”batterier” i Eskilstuna. Tidigare ett i stadsdelen Ärna och ytterligare ett i Hållsta.

Vad som inte nämns i God morgon världen är att det fortfarande finns möjligheter över platser där det slösas med el. Besparingar går att göra.