Sverige gör vapenaffärer med Israel medan Gaza bombas

Palestinier inspekterar en förstörd byggnad i Gaza.

Palestinier inspekterar en förstörd byggnad i Gaza.

Foto: Mohammed Dahman (TT)

Insändare2024-01-11 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

25 oktober förra året, mitt under bombningarna av Gaza, skrev svenska staten, genom Försvarsmakten, avtal med Israels största vapenproducent Elbit Systems om köp av vapensystem till den svenska militära upprustningen. Ett avtal på 1,7 miljarder kronor som skrevs med systerbolaget Elbit Systems Sweden AB som har huvudkontor i Göteborg.

Elbit Systems är bland annat stortillverkare av drönare. Nästan alla drönare Israel använder vid bombningarna av Gaza kommer från Elbit Systems.

Även militärjuntan i Myanmar har drönare från Elbit Systems som juntan använder vid förföljelsen och fördrivningen av folkgruppen rohingyer.

Sverige säljer även vapen till Israel. Det är så kallade ”rödpunktssikten”, som jag tror är nåt slags lasersikte, som tillverkas av svenska vapentillverkaren Aimpoint, som sålts till den israeliska vapentillverkaren Emtam.

Detta rödpunktssikten monteras på de vapen som israeliska staten förser de illegala bosättarna på Västbanken med, när de fördriver palestinier från sina hem för att ge utrymme för ytterligare illegala bosättningar.

Protester mot den här minst sagt kontroversiella vapenhandeln mellan Sverige och Israel har fördömts. Bland annat av Svenska Freds, Palestinagrupperna och IKFF (Internationella Kvinnoförbundet för Fred & Frihet).

Jag påstår att genom de här vapenaffärerna har staten och svenska regeringen, både nuvarande och tidigare, ett (indirekt) ansvar för det som nu händer.

Genom köp av israeliska vapen göder man massakern mot palestinierna. Och genom att förse israeliska staten med svenska vapen har man också ett ansvar.