Sverige i världstopp för barnfamiljer

Insändare 1 juli 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenskar motionerar allra mest jämfört med innevånare i alla andra EU-länder. Ungefär 70 procent av svenskarna rör på sig fyra-fem gånger i veckan i sådan omfattning att Europaenheten i EU betraktar det som godkänt bra för både hälsa och kondition.

Det finns mycket mera som är bra med Sverige, men tyvärr är det ofta negativa uppgifter som lyfts fram när vårt land beskrivs. 

Ibland känns det som om de negativa uttrycken är politiskt betingade. Kanske har du någon ”favorit” bland politiker som hörs mest och högst när vårt land beskrivs?

Många faktakanaler. Desto roligare är det att lyfta fram det positiva ur den rikliga statistik som bland annat finns hos EU, FN och Världsbanken.

På så sätt finner jag att Sverige 2021 var det land i världen med allra störst investeringar i medborgarnas välbefinnande. 

Vidare är Sverige nummer ett (1) för barnfamiljer. Nio olika parametrar har mätts när svenska föräldrar hamnar i topp på den prispallen. Då mäts bland annat det ekonomiska stödet och att papporna tar jämförelsevis stor del av föräldraledigheten.

När utlandet ser på oss har Sverige allra högst anseende i världen. Vi utsågs till landet med bästa anseende av Reputation Institute som intervjuat 58 000 personer i G8-länderna.

Finländarna lyckligast. Om man trots detta vill emigrera från Sverige för att få det bättre behöver inte resan bli längre än till Finland. Finländarna är för femte året i rad världens lyckligaste folk.

Finland toppar många välfärdslistor. Finländarna är de minst korrumperade, har ett säkert domstolsväsende, har växande ekonomi och skolbetygen är höga. När det gäller demokrati och pressfrihet är alla nordiska länder i översta divisionen.

Dessutom klarade sig Finland ännu bättre än Sverige under coronapandemin även om Sverige var klart över genomsnittet och borde få beröm istället för hård kritik.

När nu Finland har världens lyckligaste innevånare får Sverige nöja sig med sjunde plats av de 146 länder som finns på FN:s välfärdslista. Strunta i att jämföra med Finland. Slå dig istället för bröstet eftersom vi enligt internationella bedömare har mycket hög levnadsstandard, god tillgång till både sjukvård och arbete, samt att svensk ekonomi sköts mycket bra.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa