Sverige klarar sig inte på sin lilla valuta

Sverige borde ha euron som valuta, tycker skribenten.

Sverige borde ha euron som valuta, tycker skribenten.

Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Insändare2024-01-10 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har rest mycket runtom i Europa och tycker att det skulle bli mycket enklare om man inte behövde växla från krona till euro. Några anser att det inte spelar någon roll, eftersom de flesta betalar digitalt, men problemet är att många länder i Europa inte är lika långt fram med överförandet från kontanter till digital betalning.

Jag tycker att det är synd att det svenska folket inte inser att vi inte längre klarar oss på vår lilla valuta. Enligt statistik från Europeiska Centralbanken så har den svenska kronan gått från åtta kronor till elva kronor för en euro under en tioårsperiod.

Jag anser att Sveriges regering ska tacka ja till införandet av euron. Jag anser att euron är ett bra tillägg till den svenska ekonomin, eftersom den svenska kronan och andra små valutor är ostabila och inte trovärdiga under oroliga tider som denna.

Enligt Europeiska unionens webbplats så är euron en stabil och trovärdig valuta, eftersom att många länder använder den. Detta gör att svenska politiker kan planera en stabilare ekonomi i framtiden, eftersom valutan troligen inte kommer förändras i värde. Detta är för att euron är en stor valuta och det blir svårare för den att tappa värde.

Dessutom gör euron också så att det blir enklare för företag, länder och turister att handla utanför Sverige. Detta är bra eftersom att det blir mycket enklare att betala utomlands än vad till exempel turister behöver göra nu. Om euron skulle vara Sveriges valuta skulle inte svenska turister behöva växla pengar om de åker någonstans i Europa där euron används.

Slutligen vill jag att euron ska bli Sveriges valuta eftersom att det blir enklare för privatpersoner att planera sin ekonomi, eftersom att euron har ett större inflytande i Europa.

Sveriges befolkning borde rösta ja till framförandet av euron i Sverige.