Sverige misslyckades att skydda de äldre under pandemin

Min åsikt är att skyddet av 70+ lyckades ingen levande själ finna en lösning på. Skriver insändarskribenten. På bilden Anders Tegnell under en av pressträffarna.

Min åsikt är att skyddet av 70+ lyckades ingen levande själ finna en lösning på. Skriver insändarskribenten. På bilden Anders Tegnell under en av pressträffarna.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Insändare2020-12-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Norge är sjukvården statlig sedan 2002 och leds nu av opolitiska experter och tjänstemän. Kommunerna ansvarar för primärvård och äldreomsorgen och övrig socialtjänst. Det finns en lång rad regler för äldreboenden att följa under coronapandemin, bland annat smittskyddsåtgärder, behandling av misstänkta fall, testning, isolering, organisering av arbetet och förebyggande åtgärder och det finns läkare och sjuksköterskor på varje äldreboende.

I ett tidigt skede av pandemin började varningar utfärdas i Sverige att äldre 70 + skulle skyddas mot coronan. Uppmaningen upprepades så ihärdigt vid sidan av handtvätten och den blev till ett mantra. Tvätten av händerna föreföll falla väl ut men vad tog skyddet vägen för 70+?  

Min åsikt är att skyddet av 70+ lyckades ingen levande själ finna en lösning på. Taffliga besöksförbud var egentligen inte så farliga enligt den där panelen som träder fram klockan14.00 och snart kom lokala åsikter och personalen vandrade omkring som pilgrimer mellan avdelningar och ute på stan hos ett 40-tal hjälpbehövande. Skyddsutrustning saknades eller tillverkades av kaffefilter.

När 70 till 90+ främst i äldreomsorgen efter plågor som äldre brukar få när de börjar tyna bort och närma sig himmlaporten förbjöds inte bara färden till ett sjukhus eller en nypa luft, i stället fick de palliativ vård. Inte en romersk mantel Pallium (latin) eller ett värdighetstecken för ärkebiskopar och påvar i den romersk-katolska kyrkan, Pallium. Nej en cocktail riktigt giftiga saker som snart ger en ledig säng och kanske lite arv. 

Panelen fortsatte klockan 14.00 och folket lyssnade andäktigt till herrskapet men något hjälpmedel till 70+ lyckades ingen åstadkomma. Dödssiffrorna ökade i samma takt som när en spårvagn utan broms rullar utför backarna. 7802 personer. Läkarna klagar när döende kommer in, kan man inte se att de är döende redan på äldreomsorgen och låta dem ligga kvar?
i Norge har nästan 400 avlidit, i Finland 466 personer (källa JHU CSSE Covid-19) Min åsikt är att statsministern överlämnar ett värdighetstecken, ett Pallium till alla som fick palliativ vård.