Läste en artikel 17 mars om att Östersjön kallades “Fredens hav” när kustartilleriregementet avvecklades i Fårösund på Norra Gotland i början av 2000-talet. Hamn, djuphamn för ubåtar, båtvarv och hundratals hektar mark såldes till en lokal affärsman.
Några år senare ska Sverige ställa om, då oroligheterna i Ryssland börjar. Försvarsmakten vill då köpa tillbaka hamnen i Fårösund.
Försäljningen av hamnen kom istället ut på öppna marknaden. En ryss, försvarsmakten och en kinesisk affärsman var intresserade.
18 av de 27 EU-länderna har redan infört ett granskningsorgan. En myndighet att granska utländska investerare. Säkerhetsläget i Sverige har försämrats under flera år, och att Sverige saknat ett granskningssystem är problematiskt enligt våra ledare.
Nu ska Sverige komma i fas med övriga EU-länder, men politiker och samarbetet över blockgränserna är visst sent ute. En ny lag för kontroll av utländska investerare föreslås träda i kraft 1 december 2023. Investeringar som redan är gjorda i landet av utländska investerare kommer inte att omfattas av regleringen, och är bland annat hamnar, halvledarteknologi, vindkraftverk och bilindustri, markytor och företag.
Är det medvetet eller är Sverige sent ute att vakna? Information och en utvärdering om vad som beslutas i EU, och hur EU ser på Sverige i dagsläget vore mer önskvärt från våra tillsatta politiker i Bryssel. I dagsläget är personliga problem, åsikter och snedsteg bland våra politiker det som överväger och rapporteras i media.
Vi har levt i ett tryggt Norden och Sverige och nu styrs vi från EU. Men som äldre medborgare hänger man väl inte med och oroas av de snabba vändningar som sker i landet. Ser positivt på framtiden och våra nya investerare, och ser fram mot nya billiga dagsturer med båt, utan visum, 30 mil mellan Gotland och Kaliningrad på “Fredens hav” inom snar framtid.