I början av november meddelade regeringen att man stoppar 13 stora vindkraftparker till havs med hänvisning till militära önskemål. Mikael Odenberg (M) kallar beslutet ”ett näringspolitiskt och energipolitiskt haveri” och Maj-Lis Lööw (S) kallar i sin insändare i Eskilstuna-Kuriren militärens utspel för en godispåse för Tidöpartierna.
Uppseendeväckande är också att Saabs vd Michael Johansson i DN 13/11 meddelar att man inte ser några tekniska problem med att hantera vindkraftverk i ett signalspaningssammanhang. Försvarsmakten argumenterar då med att Saab har inte har undervattenssensorer, vilket känns närmast som desperat argumentation.
Det är självklart så att de tekniska detaljerna i denna märkliga affär är otillgängliga, men det byggs havsbaserad vindkraft på väldigt många platser i Europa i samförstånd med försvarsintressen. Att just Sverige har denna unika problematik liknar inget annat än ett totalt haveri.
Haveriet handlar inte heller bara om klimatomställning, utan om Sveriges framtid som industrination. Regeringen gör i dag allt den kan för att försäkra sig om att i framtiden producera mycket garanterat dyr kärnkraftsel och man gör inte heller någon hemlighet om priset. Man är villig att gå så långt som till nya skatter, garanterade höga priser och risken skall tas helt av skattebetalarna.
Sveriges strategi kan jämföras med att Eskilstuna-Kuriren skulle köpa in en mycket dyr terrängbil för att köra ut morgontidningar. Kostnaden finns 365 dagar per år men motiveras endast de sex dagar som tidningsleveransen annars blir försenad till på eftermiddagen på grund av snöglopp. Att detta skulle vara en mycket dålig affär för en tidning inses lätt eftersom man som konsument inte vill betala mer än nödvändigt.
Samma enkla marknadslogik gäller för el där utbud, efterfrågan och pris hanterar situationen och det kommer inte att leda till samhällskollaps, man skulle till och med kunna använda andra styrmedel om det knep.
Om vår högerregering var det minsta marknadsorienterad skulle man inte positionera landet Sverige – som ju har mycket bra förutsättningar för billig vindkraft – i denna direkt ofördelaktiga situation. Den enda rimliga attityden måste vara att det endast kan byggas dyr kärnkraft som en absolut sista utväg av något tekniskt skäl som nog kommer att vara svårt att hitta.
Elpriserna sätts på en marknad och handlas mellan länder, Ukrainakrigets utbrott och det tyska beroendet av rysk gas gjorde detta tydligt.
En stor satsning på kärnkraft är att frivilligt ta på sig dumstruten.