Sverige står inför en enorm utmaning. Vår ekonomi, vår välfärd och den gröna omställningen är helt beroende av att vi har tillräckligt med el – men dagens elnät är inte byggt för framtidens behov. Elförbrukningen beräknas fördubblas till 2050, men elnäten hänger inte med.
I dag ser vi konsekvenserna av en energipolitik som misslyckats. Sedan avregleringen av elmarknaden för snart 30 år sedan har elpriserna stigit, investeringarna i kraftverk och elnät har minskat och Sverige har blivit mer beroende av utländska intressen. I stället för att bygga ut och modernisera elnäten har man förlitat sig på att marknaden ska lösa problemen. Resultatet? Flaskhalsar i elnätet, elbrist i flera regioner och en osäkerhet som gör att investeringar i Sverige riskerar att utebli.
Ett stabilt elnät är avgörande för jobben, företagen och industrin. Svenska kraftnät har i uppdrag att ansluta både elproduktion och förbrukning, men investeringarna i transmissionsnätet är otillräckliga. Det leder till problem i både regionala och lokala nät, vilket i sin tur gör det svårare att bygga ny elproduktion och skapa nya arbetstillfällen.
För att klara framtidens elbehov krävs ett nytt synsätt. Staten måste ta ett större ansvar för att stärka elinfrastrukturen.
Vi behöver:
- Ett omfattande elinfrastrukturpaket som säkrar framtidens elförsörjning.
- En långsiktig energipolitisk överenskommelse som ger stabila villkor för energibranschen.
- Investeringar i elnäten så att flaskhalsar byggs bort.
- Återuppbyggnad av svensk kompetens inom energisektorn.
Sverige har unika möjligheter att bli världsledande inom fossilfri energi, men det kräver politiska beslut och investeringar – nu. Det är dags att ta tillbaka kontrollen över vår elförsörjning och bygga en energipolitik som fungerar för framtiden.