Ta inte bort värnskatten - det gynnar de rika

Insändare 31 oktober 2019 12:12
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Robin Hood, han med fjäder i den gröna hatten, skulle aldrig stjäla från de fattiga och ge till de rika. Att få leda ett land kan förstås vara som en fjäder i hatten. Att slopa värnskatten är att ge till de rikaste. När värnskatten försvinner får personer med de allra högsta inkomsterna behålla mera av sin lön. Det är förstås uttjatat att det är Liberalerna som krävde detta för att släppa fram den regering vi nu har. Hattfjädern var dock väldigt åtråvärd för Socialdemokraterna.

Värnskatten tillkom under krisåren och den skatten skulle vara tillfällig, men samtidigt lånade staten miljarder ur pensionsfonderna. Lånepengarna borde väl också betalas tillbaka till hundra procent?

Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna säger att slopad värnskatt betalar sig självt eftersom personer som får behålla flera extra tusenlappar, vissa 10 000 kronor varje månad också kommer att jobba så ini helskotta mera. Upp till bevis, alla höginkomsttagare.

Jag skulle vilja se hur Volvochefen, vd för H&M och andra chefer ökar antalet arbetade timmar så att det blir lönsamt för staten. Dessutom har jag läst att barnmorskor, sjuksköterskor, poliser och lärare redan jobbar häcken av sig. Så dessa kan förmodligen inte utöka sina arbetstider en enda timma. 

Rent politiskt logiskt ska därför inte barnmorskor ha någon sänkt skatt. Eller drog jag fel slutsats? I alla fall blev fjädern dyrköpt för Stefan Löfven när slagorden före valet förra året skallat vård, skola, omsorg för alla.

Ämnen du kan följa