Tack för genomgången av hur en budget fungerar

Pengar, något som skolan i Eskilstuna måste spara.

Pengar, något som skolan i Eskilstuna måste spara.

Foto: Henrik Montgomery (TT)

Insändare2023-12-30 06:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Det ligger inga pengar och skvalpar", skriven av Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M), som i sin tur var ett svar på insändaren "Jimmy och Jari, nu måste ni bekänna färg och leda", båda publicerade i december.

Jag vill först tacka för den genomgången av hur en budget fungerar. Efter tio år i kommunen är det skönt att någon förklarar det som vi lär ut i skolan. Så tack Jari och Jimmy för det.

Men nu till det som ni skrev eller inte skrev. Vilka prioriteringar är det som ni tänker er?

Ni skriver att kommunens budget fungerar som för hushållen. Det är ju en enkel omskrivning men jag förstår varför ni skrev så. För enkelhetens skull.

Ett hushåll som inte klarar sin budget måste dra ner eller avstå från olika kostnader. Dra ner det har ni flaggat för men vad kan ni avstå ifrån?

Melodifestivalen kan ni tacka nej till då det kommer bli en kostnad för kommunen med den höjda hotnivån som finns i landet. Det kommer komma en del kostnader där som inte nu kan förutses. Då borde kommunen som hushållen avstå från det nöjet. Det kommer inte täcka hela underskottet men det är en del av det.

Ett annat kan vara vad ni som politiker är villiga att avstå för att bidra till minskat underskott? Det är lätt att säga åt andra vad de ska göra men svårt att vara ett föredöme, något som också har med ledarskap att göra. Det är några exempel på hur ledarskap kan utföras i en kommun och inte bara konstatera hur det är. Något jag upplever ni gör er i erat svar.

Som sista del tycker jag det är ovärdigt av de två ledande politikerna i kommunen att påstå att vi lärare inte har någon förståelse för hur resten av kommunen fungerar. Vi jobbar ihop med andra delar av kommunen så att vi kan få mindre kriminalitet och en bättre framtid. Då inte bara lärare utan sjuksköterskor, vårdbiträden, servicepersonal som ser till att kommunen fungerar och har en framtid.