Tågresa med kort framförhållning inte mycket dyrare

Signaturen "Frekvent tågresenär" skriver om skillnader mellan gamla och nya biljettpriser.

Signaturen "Frekvent tågresenär" skriver om skillnader mellan gamla och nya biljettpriser.

Foto: Niklas Holm

Insändare2021-11-11 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Signaturen ”Hagagugge” skriver i sin insändare att biljettpriserna kommer att bli avsevärt högre när Mälardalstrafik tar över ansvaret för biljetterna nu i december. 

Bland annat hävdar Hagagugge att priset för en resa Eskilstuna-Stockholm ökar från 95 kr till 172 kr. Detta är bara delvis korrekt. Det låga priset på 95 kr som skribenten jämför med gäller nämligen enbart för den som kan boka sin resa långt i förväg (en månad eller så). Men om du ska köpa en biljett för att resa idag eller imorgon är priset redan idag med SJ faktiskt 165 kr för den resan. Och ska du idag köpa biljett för en resa om en vecka så är priset 145 kr. 

Så, kan du planera resan och köpa biljett långt i förväg blir det onekligen ganska mycket dyrare från 12 december, men reser du med kortare framförhållning så blir det ingen större skillnad. Det kan faktiskt t o m bli lite billigare; de 172 kronorna som Hagagugge nämner är nämligen vad en biljett kommer att kosta om du köper den via SJ. Köper du biljetten direkt av Mälardalstrafik bör priset t o m bli lägre än dagens 165 kr, SJ gör nämligen ett påslag på 7% på priset när de säljer Mälartågs biljetter. 

Samma sak gäller alltså resa Flen-Stockholm: köper du biljett idag för att resa idag kommer den att kosta 155 kr, efter 12 december blir priset 166 kr om du köper den av SJ med SJ:s 7%-iga påslag.