Tänk om när det gäller nya Larslunda

Skribenten "Mr.G" tror inte att Strängnäs kommuns satsningar på Larslunda kommer falla väl ut.

Skribenten "Mr.G" tror inte att Strängnäs kommuns satsningar på Larslunda kommer falla väl ut.

Foto: We group

Insändare2024-03-03 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Snälla Strängnäs kommun, tänk om när det gäller nya Larslunda!

Som idrottsförälder och ungdomstränare, med tre barn som är aktiva i flera sporter – och som idrottare själv – så besöker man regelbundet ett nästan orimligt antar idrottsplatser, arenor, och sportcentrum runt om i landet. Man bildar sig ganska snabbt en bild över vad som är en bra anläggning, och vad som är en riktigt usel anläggning.

Faktorer som närhet till omklädningsrum, bra parkeringsmöjligheter i närheten av varje arena, bra trafikflöde runt idrottsanläggningen som gör det lätt att komma dit och därifrån. Bra ”av- och påstigningsplatser” i närheten av varje arena där man enkelt kan släppa av och hämta upp sina barn. Kort sträcka att gå mellan olika arenor, byggnader, och omklädningsrum när man ska bära tunga väskor, trunkar, bollnät, puckhinkar, matchtröjor, material, med mera. Närhet till en kiosk, restaurang, eller butik så man kan stödköpa lite mellanmål, eller ta en snabb lunch när barnens energi tryter. Kanske några bra övernattningsmöjligheter och mötesrum för träningsläger.

Det finns många faktorer som påverkar hur bra en idrottsanläggning upplevs. 

När Strängnäs kommun har planerat för ”Nya Larslunda”, så har man varit extremt noggranna med att undersöka allt mellan himmel och jord. När man läser detaljplanen så har det gjorts utredningar kring djurbestånd, grundvatten, gamla träd, ljud- och bullerkartor, trafikflöden, geotekniska förhållanden, luftkvalitet, arkeologiska fynd, bäckar och vattenflöden med mera. Verkligen ett gediget och omfattande utredningsarbete. 

Man anpassar sedan allt efter mer eller mindre ideologiska planer. Så som Agenda 2030, Grönplan, Trafikstrategi 2040, Cykelplan och så vidare.

Men, vad man helt verkar ha förbisett i detta grundliga arbete, är det i särklass viktigaste med en ny idrottsanläggning: Vad behöver dom som ska använda den? Hur bygger man en bra idrottsanläggning som är invånarna, och alla besökande, till glädje och nytta i många år framöver?

Strängnäs kommun håller nu tyvärr på att lägga hundratals miljoner av våra skattepengar på att bygga en av Sveriges i särklass sämsta idrottsplatser.

Allt går i linje med alla kommunens byggprojekt just nu: Lite för litet, lite för dåligt, lite för enkelt – och alldeles för dyrt.

Så snälla Strängnäs kommun, tänk om innan det är för sent!