Tänk om vi skulle ersätta politiker med robotar

Två robotar. Bilden är från robotlabbet på Lunds universitet.

Två robotar. Bilden är från robotlabbet på Lunds universitet.

Foto: Johan Nilsson (TT)

Insändare2024-02-14 20:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Reaktion efter tidningens artikel nyligen, om när Sveriges civilminister och äldre- och socialförsäkringsminister besökte Kristinagården i Strängnäs.

Inom industrin har vi sett att robotar och datorer tagit bort tusentals jobb under de senaste årtiondena. Är det nu dags för äldrevårdens personal att ersättas av robotar och AI-teknik?

Inom en snar framtid kan man befara att undersköterskor och sjuksköterskor, både inom äldrevården och sjukvården kommer att ersättas av robotar och annan teknik. Detta kommer att spara pengar för regioner och kommuner. På bekostnad av de människor som är i behov av hjälp. Den mänskliga kontakten och närheten försvinner och ett avhumaniserat parallellsamhälle skapas.

Det finns säkert andra samhällsfunktioner som kan ersättas av robotar och ny teknik. Funktioner som sparar arvoden, pensioner och kostnader till följd av felaktiga beslut. Politiker!

Finns det någon statistik över vad felaktiga/vansinniga beslut har kostat samhället?

Tänk er att ersätta politiker med robotar och AI-teknik!  Då skulle det fattas rationella beslut som är till samhällets bästa i alla situationer.

En sådan robot kräver inget arvode och behöver ingen pension. Det måste ge miljardbesparingar för landet, regionerna och kommunerna. 

Win win, så att säga.