TCO: Kvinnor projektleder julen och livspusslet Ă„ret om

NÀrmare sju av tio kvinnor upplever att de Àr julens huvudsakliga projektledare i sin familjen, skriver TCO:s ordförande Therese Svanström.

NÀrmare sju av tio kvinnor upplever att de Àr julens huvudsakliga projektledare i sin familjen, skriver TCO:s ordförande Therese Svanström.

Foto: Gorm Kallestad/TT

InsÀndare2022-12-23 21:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Julen Ă€r ett tillfĂ€lle dĂ„ fördelningen av det obetalda hemarbetet stĂ€lls pĂ„ sin spets nĂ€r matlagning, julklappsinköp, stĂ€dning, besök och resor ska planeras. 

Inför julhelgen har TCO uppdragit Ă„t Novus att genomföra en undersökning om vem som projektleder julen i familjen. Resultatet Ă€r nedslĂ„ende och visar att julens projektledare Ă€r en kvinna – igen. 

68 procent av kvinnorna i undersökningen svarar att det Àr de sjÀlva som Àr julens huvudsakliga projektledare i sin familj. Bland mÀnnen svarar 17 procent att de projektleder julen i sin familj.

OjĂ€mstĂ€lldheten Ă€r som störst bland sammanboende med barn hemma. I den gruppen svarar 77 procent av mammorna att de projektleder familjens jul, medan 8 procent av de sammanboende papporna svarar detsamma. 

OjĂ€mstĂ€lldheten tar fart i familjer nĂ€r barnen föds, och det fĂ„r stora konsekvenser i yrkeslivet. Kvinnor löser ofta familjens livspussel genom deltidsarbete, lĂ„ng förĂ€ldraledighet och andra anpassningar i arbetslivet. 

JĂ€mstĂ€lldheten Ă€r hög i Sverige. Samtidigt tyder flera undersökningar pĂ„ att utvecklingen mot ökad jĂ€mstĂ€lldheten har stannat av. Vi inte kan vĂ€nta oss att ökad jĂ€mstĂ€lldhet kommer av sig sjĂ€lv med yngre generationer. Enligt en undersökning frĂ„n JĂ€mstĂ€lldhetsmyndigheten visar unga mĂ€n minst intresse att bidra till jĂ€mstĂ€lldheten. TCO:s senaste jĂ€mstĂ€lldhetsindex visar ocksĂ„ att den positiva utvecklingen mot en mer jĂ€mstĂ€lld fördelning av förĂ€ldraledigheten har bromsat in, och till och med gĂ„tt Ă„t fel hĂ„ll. 

Utvecklingen Àr orovÀckande. Att kvinnor tar större ansvar i hemmet Àr ett Äterkommande mönster som pÄverkar lÄngt mer Àn julstöket. Det fÄr negativa konsekvenser för kvinnors arbetsliv, ekonomi, pension och hÀlsa. Vi kan inte ta jÀmstÀlldheten för given. Det bör vara en prioriterad frÄga för jÀmstÀlldhetsminister Paulina Brandberg (L) att se till att en reell förÀndring nu sker.

TCO har förslag för ett mer jÀmstÀllt livspussel och ökad ekonomisk jÀmstÀlldhet:

  • Inför en tredelad förĂ€ldraförsĂ€kring sĂ„ att en tredjedel av dagarna gĂ„r till vardera förĂ€ldern och en tredjedel kan fördelas fritt.
  • Inför tio förĂ€ldratidsdagar för att lĂ€ttare lösa livspusslet under barnens uppvĂ€xt. Styr om 90 dagar pĂ„ lĂ€gstanivĂ„ till förĂ€ldrapenningdagar att anvĂ€ndas tio om Ă„ret nĂ€r barnen Ă€r tre till tolv Ă„r. ErsĂ€ttningen bör vara 80 procent av inkomsten sĂ„ att alla har reell möjlighet att ta del av dagarna.