Tillhör vi mänskligheten?

Omtänksamhet, det vill alla ha, men hur många vill ge detta? Det frågar sig Rune Jakobsson.

Omtänksamhet, det vill alla ha, men hur många vill ge detta? Det frågar sig Rune Jakobsson.

Foto: Marcel Kusch (TT)

Insändare2024-06-15 16:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Självklart att vi tillhör mänskligheten, säger väl alla. Men varför tänker då många att ”bara jag får mitt, så orkar jag inte med allt annat”? Då har man väl glömt bort att man är en del av mänskligheten?

Det är ju vad var och en av oss gör som gör vårt samhälle. Inte som en del säger, detta med miljön ”det fixar de”. Vilka är de? Ja, de som ”kan”, svarar många. När pengarna styr kanske ”de” inte har så stort intresse av att fixa det vi tar för givet. För vi kan ju inte ta för givet att det finns människor som i första hand ser till vårt bästa.

När vi själva ska lyfta handen, då vill vi ju ha så bra betalt som möjligt. Att göra något ideellt räknas ju som dumt numera. Hur kan vi då tro att ”de” ordnar miljöproblemen på jorden?

Om vi började tänka lite vad som är bäst för mänskligheten, i stället för ”jag, mej och mitt”, det som kallas för omtänksamhet, då skulle vårt samhälle bli annorlunda. Omtänksamhet, det vill alla ha, men hur många vill ge detta? Lite när det passar mig, tänker nog många.

I församlingar talar många om sådant, men varför behöver de då be om förlåtelse så ofta? Vi som inte ber om förlåtelse tänker lika ofta på oss själva och glömmer mänsklighetens bästa, för det gör alla andra. Se på fågelflockar hur fåglarna följs åt.