Tillsammans är vi starka

Signaturen "Värna demokratin" skriver: Omvandla rädslan, maktlösheten och frustrationen, och använd energin till något konstruktivt! Stöd exempelvis Röda korset.
Bilden: Flyktingar från kriget i Ukraina letar extrakläder vid gränsövergången Medyka i södra Polen.

Signaturen "Värna demokratin" skriver: Omvandla rädslan, maktlösheten och frustrationen, och använd energin till något konstruktivt! Stöd exempelvis Röda korset. Bilden: Flyktingar från kriget i Ukraina letar extrakläder vid gränsövergången Medyka i södra Polen.

Foto: Ola Torkelsson/TT

Insändare2022-03-10 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en turbulent tid är det lätt att känna sig maktlös. Maktlöshet skapar rädsla och otrygghet. Rädslan skapar mer otrygghet, maktlöshet, ilska och frustration ... Och så fortsätter det, i en ond spiral. En spiral som i sin tur skapar ett osäkert och splittrat samhälle. Ett svagt samhälle. Jag förstår att ni är rädda och oroliga. Men kära medborgare, låt inte situationen i Europa skapa mer splittring och rädsla än nödvändigt. 
Nu, mer än nånsin, är det viktigt att vi håller ihop. Tillsammans är vi starka. 

Jag slår ett slag för att ni, var och en som läser detta, rannsakar er själva – vad kan just jag göra? Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. En liten tesked, som det heter. Tillräckligt många tusentals teskedar kan släcka en eldsvåda.
Prata med myndigheter, frivilligorganisationer, hemvärnet, Röda Korset ... You name it! Fråga runt, fråga varandra hur ni kan engagera er. Tillsammans ska vi rida ut även denna turbulenta tid! Omvandla rädslan, maktlösheten och frustrationen, och använd energin till något konstruktivt!

Avslutningsvis vill jag tipsa om en sida, som – så gott som något – kan ge stoff till hur just du kan förändra och påverka. På sidan aeinstein.org, under fliken Library, finns massor av gratis läsning, handböcker både på engelska, ryska och andra språk, i hur man påverkar och engagerar sig.
Jag vill även tipsa om boken "From dictatorship to democracy" av Gene Sharp, en bok som alla borde läsa.