Tjänstemännen styr Strängnäs

Insändare 29 november 2019 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående debattartikeln "Ta oro på allvar – utifrån verkligheten" publicerad 19 november.

Den 19 november hade moderaten Thore Berggren en debattartikel i EK/ST där han hyllade moderaternas ledarskap i kommunen. Min första fråga: Är det verkligen moderaterna som har ledarskapet i kommunen? Är det inte i första hand tjänstemännen och i andra hand socialdemokraterna? I det läget är det alltid bäst att visa moderaternas politiska duglighet och klaga på andras åsikter i det här fallet kristdemokraternas.
Thore Berggren beskriver Strängnäs som en liten idyll, men stämmer det med verkligheten? Vi äldre känner oro om vi måste gå genom Strängnäs stadscentrum på natten. Få glåpord slängda efter sig, när vi passerar ett ungdomsgäng. När jag var ung så skulle vi respektera äldre människor. Thore Berggren skulle kanske nattvandra ensam en fredagsnatt och studera hur ungdomarna övertagit staden.
I sin andra del av debattartikeln tar Thore Berggren upp skolan. Först skall kanske nämnas att grundskolan och gymnasieutbildningen sker till största delen i privat regi. Men oavsett vilket så är det många som pendlar till sina arbeten till de större orterna runt Strängnäs. Det vill säga Strängnäs försörjer andra kommuner med arbetskraft. Är den arbetskraften högutbildad och konkurrenskraftig?
Till sist lyssna på verklighetens folk. Ibland stämmer inte verkligheten med fantasibyggen i moderat regi. Vi skall blicka framåt men även göra en tillbakablick och kolla vad som gått fel och vad som är värt att bygga vidare med. Men att överlåta det hela på tjänstemännen är fel väg att gå även för kommunpolitiker.

Ämnen du kan följa