Tjejer och killar skall ha likadana rättigheter

Kvinnor ska få göra vad de vill, arbeta, vara lättklädda, ha hur mycket smink som de vill och få lika mycket lön som män, menar insändarskribenten.
Kvinnor ska få göra vad de vill, arbeta, vara lättklädda, ha hur mycket smink som de vill och få lika mycket lön som män, menar insändarskribenten.

Insändare 9 februari 2023 07:53
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad är jämställdhet? Jämställdhet betyder att både tjejer och killar ska ha likadana möjligheter, behandlas på samma sätt, ha samma rättigheter och skyldigheter. I dagens samhälle anser jag att det inte är så. Kvinnor behandlas mindre bra. 

Eftersom jag själv är tjej är jag väldigt rädd för vart våra rättigheter är på väg. Synen på oss kvinnor är väldigt förstörd, jag har hört till exempel att kvinnor hör hemma i köket, kvinnor ska ej hålla på med sport medan män ska jobba, göra det de vill göra.

Tjejer i väldigt ung ålder blir tillsagda att de ska vara täckta, inte ha smink, vara naturliga, inga fillers/operationer – vi ska helt enkelt vara ingenting. Jag tycker inte om hur män behandlar oss, vi är ju inga objekt.

Varför det inte har varit jämställdhet mellan oss kvinnor och män är för att under hela vår historia så har det alltid varit män som har bestämt, styrt och har haft makt under en lång tid. Dessutom vill inte samhället att kvinnor ska arbeta utan de ska vara hemma och ta hand om hushållet och barnen. 

Det jag försöker komma fram till är att kvinnor ska få göra vad de vill, arbeta, vara lättklädda, ha hur mycket smink som de vill, få lika mycket lön som män.

Samhället måste tänka på oss kvinnor som går i pension – vi tjänar ungefär 20 procent lägre än vad män gör och det behöver vi göra någonting åt. Det kan inte se ut så här i framtiden.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa