Trängsel på lokalbussar – risk för smittspridning

Sörmlandstrafiken uppmanar endast till nödvändiga resor, vilket inte efterlevs då man tillåter alla som vill att åka buss. Skriver insändarskribenten.

Sörmlandstrafiken uppmanar endast till nödvändiga resor, vilket inte efterlevs då man tillåter alla som vill att åka buss. Skriver insändarskribenten.

Foto: Marie Bremberg

Insändare2021-01-20 05:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trafikbolagen fortsätter att gnälla över förlorade intäkter. De beklagar sig över att det är för många som inte betalar när de åker buss. Varför gnälla och beklaga sig när man har haft 10 månader på sig att åtgärda detta?
Vad är problemet? På andra ställen där personal pratar med allmänheten har man monterat upp plast-/plexiglasskivor som effektivt skyddar mot droppsmitta. I vissa fall förstärker man personalens säkerhet med visir och munskydd. I alla affärer och till och med torghandlarna sätter man upp en provisorisk skiva.

Varför har Sörmlandstrafik inte vidtagit åtgärder på bussarna i avvaktan på permanenta lösningar?
Istället ”inbjuder” bolaget indirekt till gratisåkning eftersom man låter bli att kontrollera biljetter. Sörmlandstrafiken informerar om att man hjälper till att förhindra smitta. Detta är ett felaktigt påstående då de tillåter alla som vill att åka buss.

Sörmlandstrafiken uppmanar endast till nödvändiga resor, vilket inte efterlevs då man tillåter alla som vill att åka buss.
De uppmanar skolungdomar att cykla till skolan, men lata skolungar tillåts ta bussen en eller två hållplatser.
På grund av att de inte har biljettkontroll på bussarna är det många fler passagerare än nödvändigt. Det är framförallt skolungdomar som åker buss trots att det inte är nödvändigt. 

Många ungdomarna visar dålig respekt genom att tränga sig på bussen innan andra passagerare har hunnit stiga av och de håller inte avstånd. 
Förutom att det innebär en smittorisk så är det dåligt för skolungdomarnas framtida hälsa att de tillåts "snyltåka" buss istället för att vara ute i friska luften och röra på sig.