Trasiga textilier i rosa påsen

Insändare 11 januari 2022 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren ”Lägg trasiga kläder i den svarta påsen” publicerad den 4/1. Eskilstuna Energi och miljö samt Sevab är tidiga med att införa nya lösningar för ökad återvinning av kläder och andra textilier. Textilåtervinning är ett område som förändras och förbättras i snabb takt. Vi som går först får räkna med att möta ett par hinder längs vägen och justera våra lösningar så att de fungerar så bra som möjligt. 

Syftet med den nya uppmaningen om att alltid lämna hela kläder i separata behållare vid återvinningscentraler och återvinningsstationer, är att vi ska kunna ta tillvara på ännu mer material.

I villaägarnas system där den rosa påsen slängs tillsammans med andra avfallspåsar i gröna kärlet, uppstår ibland problem. Särskilt under rötmånaderna har det blivit ett problem när fukt nått in till materialet. Då har inte alla textilier gått att skicka vidare till återanvändning på grund av lukten. Vi kan undvika det problemet genom att alla lämnar hela kläder i de separata behållarna som finns vid återvinningscentraler och återvinningsstationer.

Vi vill fortsatt ha trasiga textilier i den rosa påsen eftersom vi jobbar för att hitta en mottagare. Just nu går de trasiga textilierna till förbränning, men så snart någon kan ta emot detta material så styr vi flödet dit. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa