Tredje världskriget startade 24 februari

Insändare 29 april 2022 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 24 april var det precis två månader sedan diktatorn Vladimir Putin, Rysslands president, startade de tredje världskriget genom sin invasion av Ukraina. Således 83 år sedan nazisten Adolf Hitler startade andra världskriget genom sin invasion av Polen.

Hur kan jag tycka att det är ett världskrig? Listan över länder som hittills skickat vapen till Ukraina är USA, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna, Tyskland, Kanada, Sverige, Belgien, Portugal, Grekland, Rumänien, Spanien, Tjeckien, Norge och Finland således 15 länder. Hur många miljontals dollar som vapenleverensarena uppgår till vet jag inte. 

Så visst kan man väl säga att ett världskrig pågår där 16 länder krigar mot den anfallande parten Ryssland. Visserligen ett "war by proxy” eller krig via ombud och ombudet i detta fall är ju Ukraina. Det ryska utrikesdepartementet har varnat de länder som skickar dödliga vapen till Ukraina: "De kommer att hållas ansvariga” om vapnen används mot rysk militär i landet. Kreml har dock inte nämnt några länder vid namn.

Av alla de uppräknade länderna är det bara Finland och Sverige som inte är med i Nato. Krigshandlingarna som Ryssland nu begår mot Ukraina har ju besvarats med massiva vapensändningar av just ett stort antal Natoländer. Natos kärnvapenparaply verkar inte hindra Putin från att omvandla hela Ukraina till en grushög.

Så för mig är allt solklart när det gäller ett svenskt medlemskap i Nato. Sverige har sedan 1814 varit alliansfritt och neutralt så varför kan inte ett 208-årigt neutralt och alliansfritt Sverige fortsätta att stå utanför alla militärallianser i fortsättningen också. Det är inte mer upprustning och inköp av vapen som behövs för att planeten skall överleva. Så låt oss sansa oss inför ett forcerat beslut om eventuellt inträde i Nato. Rösta nej till svenskt medlemskap i Nato!


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Nato-frågan

Insändare: Sverige viktigt för både väst och öst

Sverige viktigt för både väst och öst

Insändare: Lögner och missuppfattningar i Natodebatten?

Lögner och missuppfattningar i Natodebatten?