Trots löften – nu försämrar SD A-kassan

Socialdemokraterna Teresa Carvalho och Sofia Amloh.

Socialdemokraterna Teresa Carvalho och Sofia Amloh.

Foto: Henrik Montgomery (TT)/Alex Rodrigues

Insändare2024-03-27 06:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Innan valet lovade Sverigedemokraterna dyrt och heligt att de skulle lämna regeringssamarbetet om M, KD och L försämrade a-kassan. Nu står det klart att SD sviker sitt löfte. Regeringens nya a-kasseförslag innebär att uppemot två miljoner löntagare får kraftigt sänkt ersättning efter 100 dagars arbetslöshet jämfört med idag.

A-kassan är en viktig omställningsförsäkring som ser till att den som förlorar jobbet inte också blir fattig. I vårt Sverige ska inte barn behöva ligga sömnlösa för att mamma eller pappa blir av med jobbet. För oss socialdemokrater är det ytterst en fråga om värdighet.

A-kassan är också avgörande för att skydda lönerna i Sverige. Den ger utrymme för att söka lämpliga jobb som matchar ens kompetens, istället för att tvingas ta det första bästa jobbet. Att ge människor möjlighet att hitta rätt jobb istället för ett jobb är på så vis även samhällsekonomiskt smart.

Högern vill tvärtom att a-kassan ska vara så låg som möjligt. Förra gången Ulf Kristersson satt i regeringen slaktades a-kassan vilket ledde till att uppemot en halv miljon svenskar hamnade utanför försäkringen. Det här lämnade många svenskar på bar backe när finanskrisen slog till.

SD påstår att de är för en trygg a-kassa, men nu visar de sitt rätta ansikte. Nu försämrar nämligen SD och regeringen a-kassan ordentligt – helt i strid med SD:s tidigare löften. Med deras förslag kommer miljontals löntagare få sämre skydd från försäkringen genom mycket lägre ersättning efter 100 dagars arbetslöshet. Det här kommer att slå hårt mot många hushåll som redan kämpar med ekonomin.

Men det stannar inte där. SD-regeringen skär också ner ordentligt på jobbpolitiken. Det innebär att den som blir av med jobbet även får sämre möjligheter att stärka sin kompetens i jakten på ett nytt jobb.

Sverige blir fattigare för varje dag som går. Det är kris i sjukvården och byggandet av nya bostäder har tvärnitat. Arbetslösheten stiger. Vad gör SD-regeringen i detta läge? De försämrar a-kassan och säger nej till en bankskatt.

Det är hög tid att hålla Jimmie Åkesson och hans partikamrater ansvariga för detta svek.

Ett rimligt första steg är att kräva svar från din lokala SD-politiker.