Skärpning, hundägare – plocka upp bajset!

Skribenten har några ord att säga till vägra-plocka-upp-hundbajs-människorna.
Skribenten har några ord att säga till vägra-plocka-upp-hundbajs-människorna.

Insändare 12 februari 2024 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hundbajsproblemet är på tapeten och jag är inte förvånad. Jag bor i stan, har haft hund i drygt 20 år och hör till den kategori hundägare som plockar upp. De flesta hundägare gör nog faktiskt det, men vi syns inte. Vi ser däremot alla bajshögar som ligger överallt och det har blivit värre under de år jag haft hund. Speciellt de senaste åren.

Är det ägarna till alla pandemihundar som inte förstått eller är för lata för att plocka upp, kan man ju undra då. Jag har inte svaret på den frågan, men till er som inte plockar upp efter era hundar vill jag bara nämna några saker:

  • Jag antar att du ger din hund mat. Då borde du sett att det finns hundbajspåsar att köpa, de brukar ligga precis i närheten av hundmaten. Köp ett par rullar nästa gång du är och handlar, och glöm inte att använda dem. 
  • Tycker du det är äckligt att plocka upp efter din hund? Då borde du tänkt på det innan du köpte hunden.
  • Går din hund ut på till exempel gräsmattor så kan du räkna med att det inte är den enda hunden som gör så. Tycker du det är trevligt om din hund trampar i någon annan hunds bajs? Tycker du det är trevligt om ditt barn går ut på en gräsmatta i parken och kommer tillbaka med sina kläder nerkletade med hundbajs? Om inte, tror du att andra föräldrar tycker det är trevligt?
  • Tycker DU att det är trevligt att trampa i hundbajs? Förmodligen inte, så varför struntar du i att plocka upp din hunds bajs från trottoarer och gångvägar? INGEN tycker om att trampa i hundbajs!
  • Snö har inte någon magisk egenskap som gör att man inte behöver plocka upp efter hunden. Bajset ligger där i snön och finns kvar när den smälter.
  • Oavsett ålder och storlek på hund så plockar man upp.
  • Att utekatter går och bajsar i sandlådor och rabatter är ingen ursäkt för att inte plocka upp efter hunden. Katter som går runt och bajsar i sandlådor och rabatter har ytterst sällan sin människa med sig. Hundar har med sig minst en människa på promenaderna och då ska människan plocka upp.

Någon efterlyste att hundägarna själva ska komma med förslag hur problemet ska lösas men de hundägare som inte plockar upp efter sina hundar lär inte yttra sig. Vi andra gör redan det vi ska så vi har inget att föreslå annat än att de av er som inte bryr er om att plocka upp efter era hundar ska börja göra det.

Förresten, vet du som inte plockar upp efter din hund att du begår ett lagbrott? Det anses vara nedskräpning och kan leda till böter (miljöbalken 29 kap 7 §).


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa