Tystnadskulturen hos kriminella måste brytas

Lagen bör ses över så att brottet ”skyddande av brottsling” även ska gälla för den som vet men vägrar berätta, skriver signaturen SLd.

Lagen bör ses över så att brottet ”skyddande av brottsling” även ska gälla för den som vet men vägrar berätta, skriver signaturen SLd.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2020-12-17 05:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en tid sedan rapporterade TV4-programmet Kalla Fakta från Malmö om flera ouppklarade mord bland de kriminella gängen. En av anledningarna till att så många brott var ouppklarade, berodde på att ingen ville berätta vad de visste. Flera från de kriminella gängen berättade att de visste vem som hade skjutit vem, men av rädsla för att själv bli skjuten höll de tyst.

Diskussioner förs och förslag finns om sk kronvittnen och anonyma vittnen. Ett kronvittne som själv är misstänkt för brott, kan då erbjudas rabatt på sitt kommande straff om hen ställer upp och vittnar. 

Jag tycker det känns motbjudande att införa ytterligare en form av straffrabatt. Idag finns mängdrabatt, ungdomsrabatt och frigivning efter 2/3 dels avtjänat straff.

Anonyma vittnen kan vara bra för att få ”Svensson” att våga vittna. Däremot är risken uppenbar att ett anonymt vittne från ett kriminellt gäng frestas att hämnas och ”sätta dit” någon. 

Jag tycker att lagen bör ses över så att brottet ”skyddande av brottsling” även ska gälla för den som vet men vägrar berätta. Många gånger vet även den som blivit skjuten och överlevt, vem gärningsmannen är eller vilket kriminellt gäng som ligger bakom men vägrar berätta. För de som tillhör ett kriminellt nätverk, hjälper inga ”morötter” utan där är det nog ”piskan” som måste fram.