Unga och våld: Något måste gått snett

För att hindra fler våldsdåd med unga gärningspersoner har socialtjänsten en nyckelroll.

För att hindra fler våldsdåd med unga gärningspersoner har socialtjänsten en nyckelroll.

Foto: Rebecka Jonsson

Insändare2023-11-01 09:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är som väl alla andra förfärad över den grova kriminaliteten med allt yngre gärningspersoner. För att hindra fler våldsdåd med unga gärningspersoner har socialtjänsten en nyckelroll. Jag har tidigare lång erfarenhet av myndighetsutövning och socialt arbete, och blir både besviken och orolig över uppgifterna i EK den 24 oktober om en pojke på glid som häktats för grovt vapenbrott. Enligt tidningsartikeln har pojken omhändertagits omedelbart enligt LVU i slutet av maj 2023. I ett sådant fall har socialnämnden 4 veckor på sig att ansöka om vård enligt LVU. Tydligen har socialtjänsten inte gjort någon sådan ansökan. Det kan bero på antingen att man bedömde att pojken inte behövde någon vård, eller att vården kunde ges med samtycke av både pojken och hans vårdnadshavare. Men redan i augusti 2023 beslutade socialnämnden i Eskilstuna att ansöka om vård enligt LVU! Märkligt! Bedömningen som gjordes i juni var uppenbarligen helt felaktig. 
Ännu märkligare är att pojken grips av polis på Gillbergavägen i Eskilstuna den 17 oktober 2023 med ett vapen. För nu är pojken omhändertagen enligt LVU efter beslut av förvaltningsrätten. Vården bör rimligen ha inletts senast i september 2023. Hur är då vården utformad när pojken en månad senare kan röra sig fritt i Eskilstuna, och därtill ha sådana kontakter att han kan komma över ett vapen? 
Jag uppmanar alla ledamöter i socialnämnden i Eskilstuna att vid nästa sammanträde kräva en redovisning av ärendet. Då kan socialnämnden få underlag för beslut om åtgärder. Kanske behövs utbildningsinsatser eller mer kvalificerad handledning? Eller behöver olika ledningsfunktioner förstärkas eller bytas ut? Kanske behöver vården förstärkas? Något måste ha gått snett i detta.