Uppmuntra barn med astma att träna och röra sig

Träning stärker barns självkänsla och tron på att de kan leva ett friskt liv trots sin astma. Därför behöver vi uppmuntra dem att fortsätta röra på sig, menar insändarskribenten.

Träning stärker barns självkänsla och tron på att de kan leva ett friskt liv trots sin astma. Därför behöver vi uppmuntra dem att fortsätta röra på sig, menar insändarskribenten.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT, Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-05-05 08:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Träning och fysisk aktivitet är viktig för den som har astma. Även om det ibland kan trigga astmasymtom bidrar det till både fysiskt och psykiskt välbefinnande. Det gäller inte minst barn. Idrottsledare kan göra en ovärderlig insats för barn med astma.

Att få barn att släppa telefonen och röra på sig är alltid en utmaning. Men den är ännu lite större när det gäller barn med astma. Ofta finns en oro för astmasymtom och många undviker därför idrott och fysisk aktivitet. Många gånger bekräftas dessutom den oron av vuxna runtomkring som också finner det olustigt att träningen kan framkalla astmasymtom.

Men det är viktigt att vi som vuxna avdramatiserar det faktum att man ibland kan tvingas ta astmamedicin inför träningen. Det ska inte uppfattas som att träningen är skadlig. Tvärtom visar forskning att fysisk aktivitet, även intensiv träning, ökar chansen till astmakontroll och till bra lungfunktion hos barn med astma.

Vi vet också att träning stärker barns självkänsla och tron på att de kan leva ett friskt liv trots sin astma. Därför behöver vi uppmuntra dem att fortsätta röra på sig.

Det finns över 700 000 idrottsledare i Sverige, varav många inom barn- och ungdomsidrotten. Vart tionde barn har astma, så sannolikheten är stor att du som idrottsledare kommer i kontakt med ett idrottande barn som har astma. Det ger dig också stora möjligheter till påverkan och inflytande. 

Du kan göra en ovärderlig insats för att stötta dessa barn och ungdomar att fortsätta idrotta. Precis som för andra barn är uppmuntran viktigt. De måste få känna sig som en del av laget, även om träningen kan vara utmanande när pollensäsongen är som värst. 

Här är några tips på insatser för att underlätta träningen för dem som har astma:

  • Anpassa uppvärmningen. En långsamt stegrad uppvärmning minskar risken för astmakänningar. 
  • Uppmuntra barnen att berätta om de har läkemedel de kan behöva under träningen så att det normaliseras.
  • Försök att avdramatisera situationen om barn får astmasymtom. Prata gärna med barnet och föräldrarna i förväg om hur de vill att du ska göra.
  • Se till att er idrottsförening satsar på parfymfria omklädningsrum. Då kan de användas av fler, eftersom parfym och starka dofter ofta triggar astmasymtom.

Tack för din insats för våra barns framtid.